Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Άφησσος-Νιάου (Αφέτες)

Νιάου (Αφέτες)

Απόσταση: 5,1 χλμ. (με επιστροφή)
Διάρκεια: 2 ώρες με επιστροφή, καθαρός χρόνος πορείας 1.35'
Υψόμετρο: από 0 μ. (Άφησσος) σε 252 μ. (πλατεία Νιάου)
Σήμανση: στρογγυλά πινακιδάκια, κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (πλατεία Νιάου)


Κατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc   Η διαδρομή στο Everytrail    

     Σε αυτήν τη διαδρομή ανηφορίζουμε από την Άφησσο προς το χωριό της Νιάου (Αφέτες), βαδίζοντας μέσα στην κοίτη ενός ρέματος, σε μια συναρπαστική και πανέμορφη πορεία. 'Οπως είναι φυσικό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αν ο καιρός είναι βροχερός, και σε τέτοια περίπτωση το καλύτερο θα είναι να την αποφύγουμε. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην Άφησσο από την  διαδρομή που ακολουθούσε το κύριο παλιό καλντερίμι, περνώντας από το πέτρινο γεφύρι του Φραγκάκη και το νεκροταφείο της Νιάου και απολαμβάνοντας υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.
        Το σλαβικό τοπωνύμιο Νιάου σημαίνει ''μαντρί'' και ήταν το όνομα του χωριού από τις απαρχές του έως το 1955, οπότε αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε Αφέται. Όμως η απόφαση αυτή ήταν μάλλον ατυχής, αφού το αρχαίο λιμάνι των Αφετών δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή και τοποθετείται πιθανώς στο σημερινό Πλατανιά. Οι Νιαώτες θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ζητήσουν την επαναφορά της αυθεντικής ονομασίας του χωριού τους, που ακόμα χρησιμοποιείται έτσι κι αλλιώς.
      Αρχίζοντας από την παραλία του Αμποβού στην Άφησσο, στη γωνία του κέντρου ''Mαραμπού'', παίρνουμε τον τσιμεντόδρομο που ανηφορίζει κάθετα προς την παραλία (όχι αυτόν που πάει προς Λεφόκαστρο). Η κατεύθυνσή μας είναι αρχικά ανατολική. Μετά από επτακόσια μέτρα περίπου, ο δρόμος στρίβει απότομα δεξιά και γίνεται άσφαλτος, ανηφορίζοντας προς Νιάου. Εμείς στο σημείο αυτό συνεχίζουμε ευθεία μπροστά προς βορράν σε στενό αγροτικό χωματόδρομο και αμέσως σε διχάλα πάμε αριστερά. Ο δρόμος μας πορεύεται δίπλα στην κοίτη του Χαλορέματος και μετά από λίγο, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, μπαίνουμε στην κοίτη και βαδίζουμε πλέον μέσα στο  ρέμα, σε ένα εντυπωσιακό και άγριο σκηνικό ανάμεσα στις βραχώδεις όχθες, κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων και το κελάιδισμα των πουλιών.
Φαράγγι Χαλορέματος
      Η πορεία μας δεν έχει μεγάλη δυσκολία, οπωσδήποτε όμως χρειάζεται προσοχή για να μην παραπατήσουμε σε κάποια πέτρα, ιδίως αν είναι βρεγμένη από την υγρασία του φαραγγιού. Μοιάζει απίστευτο, όμως αυτό το μονοπάτι ήταν σε κανονική χρήση έως και τη δεκαετία του `70. Άλλοτε βαδίζουμε μέσα στην κοίτη και άλλοτε δίπλα της δεξιά ή αριστερά, σε παράλληλο μονοπάτι. Πιο πάνω έρχεται και άλλο ρέμα από δεξιά (Καλαρρύτες) και ενώνεται με το δικό μας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Αφετών Τάσος Μαμούχας στην πεζογέφυρα

      Μετά από πορεία ενάμισυ χιλιομέτρου περίπου μέσα στο φαράγγι φθάνουμε σε βράχο, όπου φυτρώνει μεγάλο πλατάνι. Εδώ, ο πολιτιστικός σύλλογος Αφετών κατασκεύασε τον Απρίλιο του 2013 ξύλινη πεζογέφυρα, με την εθελοντική εργασία του μάστορα ορειβάτη Δημήτρη Δημητρίου, για να διευκολυνθούμε στο ανέβασμα  στο βράχο. Από εδώ και πέρα βαδίζουμε σε καλντερίμι που ανηφορίζει έντονα. Αν κάνουμε αυτή τη διαδρομή αντιστρόφως (κατηφορίζοντας από Νιάου), χρειάζεται πολλή προσοχή για να μη γλιστρήσουμε, ιδίως αν οι πέτρες είναι βρεγμένες.
Καλντερίμι στη Νιάου
     Περνούμε από την παλιά βρύση Καρκαντέλη που βρίσκεται δεξιά μας. Παραπάνω, μπαίνοντας μέσα στο χωριό διασχίζουμε ένα τσιμεντόδρομο και συνεχίζουμε σε καλντερίμι ανηφορίζοντας συνεχώς, για να φθάσουμε τελικά στη νoτιοανατολική πλευρά της πλατείας με τα μεγάλα πλατάνια και την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου.
Πλατεία Νιάου
     Αφού κάνουμε μια στάση αναψυχής στην όμορφη πλατεία της Νιάου, βαδίζουμε δίπλα στην εκκλησία σε πλακόστρωτο δρόμο και βγαίνουμε στο πάρκινγκ. Αμέσως κάνουμε αριστερά, κατηφορίζοντας σε καλντερίμι και περνούμε το ρέμα του Φραγκάκη από το ομώνυμο πέτρινο τοξωτό γεφύρι.
Γεφύρι Φραγκάκη

    Κατηφορίζουμε για δέκα μέτρα ακόμα στον τσιμεντόδρομο και μετά παίρνουμε το ανηφορικό δρομάκι-καλντερίμι προς τα δεξιά (προσοχή), που μας φέρνει στο νεκροταφείο του χωριού. Από εδώ ακολουθούμε πλέον τη στενή άσφαλτο που κατηφορίζει, έχοντας δυστυχώς καλύψει το καλντερίμι.
Φεύγοντας από τη Νιάου, προς το νεκροταφείο
      Παρακάτω, εκεί όπου ο δρόμος κάνει μια κλειστή αριστερή στροφή, διατηρείται ένα τμήμα καλντεριμιού στο εσωτερικό της στροφής και κόβουμε δρόμο από κεί, προσέχοντας αριστερά για να το βρούμε. Μετά από ακόμα πεντακόσια μέτρα στην άσφαλτο, φθάνουμε σε νεόκτιστο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα (Κaravia Lux Inn).

      Κανονικά, το κύριο καλντερίμι συνέχιζε όπως πάει η άσφαλτος ευθεία προς νότον και παρακάτω γίνεται τσιμεντόδρομος, κάνει έναν κατηφορικό ελιγμό και καταλήγει στην πλατεία  της Αφήσσου. Για ν`αποφύγουμε όμως κατά το δυνατόν την πορεία στην άσφαλτο, προτείνουμε να ακολουθήσουμε εδώ μιαν εναλλακτική διαδρομή. Έτσι, από την επάνω γωνία της περίφραξης του συγκροτήματος Καραβιά, κατηφορίζουμε σε δρόμο-μονοπάτι με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Τελειώνοντας ο περίβολος, έρχεται από αριστερά στενός αγροτικός δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία, έχοντας άλλη περίφραξη αριστερά μας που λίγο πιο κάτω γίνεται πεζούλα με ξερολιθιά. Ακολουθούμε την πεζούλα και συνεχίζουμε παρακάτω σε κατηφορικό μονοπάτι με στοιχεία καλντεριμιού. Τελικά  βγαίνουμε σε ασφαλτόδρομο, αρχίζοντας πλέον να συναντούμε τα πρώτα σπίτια της Αφήσσου.
Άφησσος
        Μετά από εκατό μέτρα στην άσφαλτο πάμε αριστερά σε τσιμεντόδρομο, ο οποίος παρακάτω γίνεται πλακόστρωτος. Στο τέρμα του στρίβουμε δεξιά και αμέσως αριστερά στη γωνία του ξενώνα ''Garden of Eden'' και ακολουθούμε φαρδύτερο πλακόστρωτο, που μας φέρνει σύντομα στην πλατεία της Αφήσσου, δεξιά  από τη βρύση κοιτάζοντας τη θάλασσα.
Πλατεία Αφήσσου
        Aν τώρα βαδίσουμε στον παραλιακό δρόμο προς τα αριστερά, σε πέντε λεπτά θα επιστρέψουμε πίσω στην παραλία του Αμποβού.
ΑμποβόςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου