Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αργαλαστή - Ξινόβρυση

Η Αργαλαστή από το μονοπάτι

LINK TO ENGLISH PAGE

Απόσταση: 5,5 χλμ.
Διάρκεια: 2 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 1.40')
Υψόμετρο: από 250 μ. (Αργαλαστή) σε 360 μ. (μέγιστο) σε 220 μ. (Ξινόβρυση)
Συνολική ανάβαση: 188 μ.  Συνολική κατάβαση: 215 μ.
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, στρογγυλά πινακιδάκια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
Κατεβάστε ίχνος GPS:  από το Wikiloc   από το Everytrail


Powered by Wikiloc
       
     Στο πρώτο τμήμα της πορείας αυτής από την Αργαλαστή μέχρι το ρέμα Καρύδι, δεν ακολουθήσαμε το κύριο καλντερίμι (που έχει τώρα όλο γίνει αγροτικός δρόμος), αλλά πήραμε το εναλλακτικό μονοπάτι από τη βρύση Καμάρα, που είναι σαφώς γραφικότερο, ομορφότερο και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

          Ξεκινώντας από τη διασταύρωση στο κέντρο της Αργαλαστής προς Ξινόβρυση, περνάμε δίπλα στην κεντρική βρύση του ''Κούβλου'' (το νερό της είναι πόσιμο) και το παλιό πέτρινο κτήριο του Δημοτικού σχολείου, λίγο αριστερότερα από τον κύριο δρόμο. Ανηφορίζουμε ευθεία στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και φτάνοντας στο τέρμα του  στρίβουμε αριστερά. Ο δρόμος γίνεται καλντερίμι που οδηγεί στην βρύση ''Καμάρα''.
Βρύση ''Καμάρα''

        Πέντε μέτρα πριν τη βρύση, φεύγει λοξά δεξιά το μονοπάτι και το ακολουθούμε, ανηφορίζοντας ομαλά με κατεύθυνση βορειοανατολική. Σε λίγο μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο, στον οποίο βαδίζουμε για ένα διάστημα, μέχρι που βρίσκουμε το μονοπάτι ευθεία μπροστά, πάνω σε αριστερή στροφή που κάνει ο δρόμος.
Βαδίζοντας στο μονοπάτι

           Ανηφορίζουμε ελαφρά σε ομαλό ύψωμα με πουρνάρια, βλέποντας αριστερά μας όμορφες όψεις της Αργαλαστής με τη θάλασσα στο βάθος.
Αργαλαστή


           Φτάνοντας στη ράχη, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε. Το μονοπάτι κάνει μια ομαλή καμπύλη από δεξιά. Μπροστά μας βλέπουμε μια σειρά από κυπαρίσσια, τα οποία αφήνουμε στα αριστερά μας όπως κατεβαίνουμε. Συνεχίζοντας ευθεία, αφήνουμε κάθετη διασταύρωση με φαρδύ μονοπάτι και κατεβαίνουμε χαμηλά δίπλα στη ρεματιά, περνώντας από παλιά βρύση και μικρή στέρνα, μέσα σε ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Τελικά  βγαίνουμε σε χωματόδρομο, στον οποίο βαδίζουμε για λίγο ακόμα ανηφορικά μέχρι το σημείο που κάνει αριστερή στροφή. Ο χωματόδρομος αυτός κατευθύνεται προς την Αργαλαστή και έχει βαδίσει πάνω στην πορεία του παλιού καλντεριμιού. Έτσι, αν συνεχίσουμε αριστερά θα επιστρέψουμε στην Αργαλαστή. 
         Εδώ λοιπόν στρίβουμε δεξιά (υπάρχει στύλος με πινακιδάκι) και κατηφορίζουμε στην πλαγιά για να περάσουμε το ρέμα από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι ''Καρύδι''. Είναι ένα πολύ όμορφο, ''μυστικό'' σημείο με τρεχούμενο νερό κάτω από τη σκιά των μεγάλων δέντρων. Το μικρό γεφυράκι διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρά τις ρωγμές του χρόνου στο κορμί του, όντας εντελώς αθέατο από το δρόμο.
Το γεφύρι Καρύδι

     Στην άλλη πλευρά ξαναβγαίνουμε στο δρόμο, ο οποίος σε λίγο αλλάζει κατεύθυνση ανηφορίζοντας προς τα ανατολικά. Σύντομα έχουμε διασταύρωση, όπου πάμε αριστερά και αμέσως σε νέα διασταύρωση δεξιά. Ο δρόμος τερματίζει σε κτήμα και συνεχίζουμε ευθεία σε μονοπάτι πλέον, ανηφορίζοντας στην πλαγιά προς τα βορειοανατολικά. Παραπάνω το μονοπάτι ξαναγίνεται στενός αγροτικός δρόμος και φθάνουμε σε διασταύρωση με πινακίδες.

          Εδώ ο δρόμος ευθεία πάει προς τον οικισμό Καλλιθέα (Μπιρ) που είναι πολύ κοντά, ενώ εμείς στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι, περνούμε στην άκρη από ένα κτήμα και μετά βαδίζουμε σε διάδρομο ανάμεσα σε δύο περιφράξεις. Φθάνοντας στη ράχη πάμε ελαφρώς αριστερά και αρχίζουμε πλέον  να κατηφορίζουμε, έχοντας την περίφραξη δεξιά μας. Μπαίνουμε σε δρόμο και παρακάτω, εκεί που κάνει δεξιά στροφή προς την άσφαλτο που είναι από κάτω, βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού αριστερά μας και βαδίζουμε ανάμεσα σε δύο κτήματα που είναι εκατέρωθεν. Πιο πέρα βγαίνουμε σε δρόμο, ο οποίος περνά από τα διαμερίσματα ''Λεωνίδας'' και κατεβαίνει στην άσφαλτο. Τη διασχίζουμε και συνεχίζουμε σε πλακόστρωτο κατηφορικά μπαίνοντας πλέον στο χωριό της Ξινόβρυσης, που παλαιότερα είχε την ονομασία ''Μπιστινίκα''. Λίγο παρακάτω στρίβουμε αριστερά και σύντομα φθάνουμε στην ήσυχη πλατεία με τα δύο μεγάλα πλατάνια και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Πλατεία Ξινόβρυσης

      Από την Ξινόβρυση μπορούμε να συνεχίσουμε βαδίζοντας προς την παραλία των Ποτιστικών ή προς τη Συκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου