Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Xάνια-Τρία Ρέματα-Κισσός

LINK TO ENGLISH PAGE

Απόσταση: 12,9 χλμ.
Διάρκεια: 5,5 ώρες
Υψόμετρο: από 1300 μ. (καταφύγιο Χ.Κ.) σε 1430 μ. (Γολγοθάς) σε 506 μ. (Κισσός)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
Κατεβάστε ίχνος GPS:  από το Wikiloc

Powered by Wikiloc

        Eδώ παρουσιάζεται μια εναλλακτική πορεία για να πάμε από τα Χάνια στον Κισσό. Η κύρια διαδρομή Χάνια-Κισσός είναι μεν αρκετά πιο σύντομη (εξήμισυ χιλιόμετρα ξεκινώντας από τα βαγόνια ή επτάμισυ αν ξεκινήσουμε από το δεύτερο πάρκινγκ, περίπου 2-2,5 ώρες), αλλά πλέον έχει πολλή άσφαλτο -σχεδόν στη μισή διαδρομή βαδίζουμε πάνω στην κύρια άσφαλτο Χανίων-Κισσού. Αντιθέτως, η εναλλακτική αυτή διαδρομή είναι μεν σχεδόν διπλάσια σε μήκος, αλλά βαδίζουμε σε ωραίο μονοπάτι σε δάσος οξιάς, ενώ το τελευταίο κομμάτι είναι χωματόδρομος σε δάσος καστανιάς με ωραία θέα παράλληλα προς το μεγάλο Κισσώτικο ρέμα. Στον Κισσό, εκτός από το αξιοθέατο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας με το περίτεχνο τέμπλο και τις αγιογραφίες του ζωγράφου Παγώνη, υπάρχουν εστιατόρια ανοικτά όλο το χρόνο και ξενώνες. Άλλες διαδρομές στην περιοχή είναι οι Κισσός-Άγιος Δημήτριος-Αι Γιάννης (1,5 ώρα) και  Κισσός-Μούρεσι-Αι Γιάννης (2 ώρες μέχρι το Μούρεσι και άλλη μία ώρα μέχρι τη θάλασσα).
        Η αφετηρία μας είναι στο καταφύγιο του ΕΟΣ Βόλου στο χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων. Αριστερά (ανατολικά) από το κτίριο του καταφυγίου συνεχίζει ανηφορικός χωματόδρομος, ο οποίος τερματίζει στην φαρδιά πίστα σκι ''Πανόραμα''. Διασχίζουμε την πίστα και στην άλλη πλευρά λίγο ψηλότερα βρίσκουμε το μονοπάτι που συνεχίζει ομαλά ανατολικά μέσα στο δάσος. Στο σημείο αυτό έχουμε και μια άλλη επιλογή, να ανηφορίσουμε στην πίστα μέχρι το κολονάκι της κορυφής ''Αγριόλευκες'' (1470 μ.), και από εκεί συνεχίζει στενό κατηφορικό μονοπάτι που ενώνεται με το κύριο μονοπάτι που προανέφερα.
      Βαδίζοντας λοιπόν στο καθαρό και σηματοδοτημένο μονοπάτι, σε λίγο παίρνουμε κατεύθυνση νότια και ανηφορίζουμε  προς το ξέφωτο του Γολγοθά σε υψόμετρο 1420 μ.  Στην κορυφή αυτή έπεσαν πριν λίγα χρόνια δύο πολεμικά αεροσκάφη F-16 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αεροπόροι, και αν ψάξουμε λίγο τριγύρω θα βρούμε μεταλλικά κομμάτια από τα συντρίμμια. Το 2015 ο πατέρας ενός από τους νεκρούς κατασκεύασε εδώ ένα μικρό πέτρινο μνημείο.
Γολγοθάς
         Από το Γολγοθά το μονοπάτι μας κατηφορίζει προς τα νοτιοανατολικά. Προσπερνούμε διασταύρωση δεξιά που πηγαίνει προς Άγιο Λαυρέντιο και μια δεύτερη προς Άγιο Γεώργιο και φθάνουμε σε στενό δασικό δρόμο. Η περιοχή εδώ λέγεται Μοναστηράκι και βρισκόμαστε σε αυχένα σε υψόμετρο 1275 μ. Στο σημείο αυτό ευθεία απέναντι συνεχίζει το ανηφορικό μονοπάτι προς τις κορυφές Σχιτζουράβλι και Δραμάλα. Εμείς στρίβουμε αριστερά και βαδίζουμε στο δρόμο, βλέποντας και την πινακίδα προς Κισσό. 
Ο δρόμος στο Μοναστηράκι
       Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα κατηφορικά στο δρόμο (ο οποίος πιο πέρα τερματίζει στην πηγή Καραχάλιου) και, προσέχοντας αριστερά για τα κόκκινα σημάδια και το πινακιδάκι (προσοχή), βρίσκουμε το μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα σε ωραίο δάσος από ψηλές οξιές, με γενική κατεύθυνση βορειοανατολική. Στο δρόμο μας παρατηρούμε κάπου-κάπου παλιά σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως καρβουνόλακκους και λιθοσωρούς-πεζούλες. Πιο κάτω, συναντούμε δασικό δρόμο και το μονοπάτι κατηφορίζει παράλληλα, εναλλάξ δεξιά και αριστερά του, περνώντας και από ένα ρεματάκι με πηγή που τρέχει λίγο νερό.
Κατηφορίζοντας προς τα Τρία Ρέματα
        Ακολουθώντας τη σήμανση,  κατηφορίζουμε σε τμήματα δρόμου και μονοπατιού, μέχρι που  παρακάτω βγαίνουμε ξανά σε δρόμο, ο οποίος κατηφορίζοντας μας φέρνει να περάσουμε το μεγάλο Κισσώτικο ρέμα. Μεγάλα βράχια κομμένα απότομα στην κοίτη δημιουργούν ένα υποβλητικό θέαμα. Μόλις περάσουμε και το δεύτερο ρέμα που συμβάλλει εδώ, βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού με τα κόκκινα σημάδια και το ακολουθούμε για λίγο ακόμα, μέχρι που μπαίνει σε στενό χορταριασμένο ανηφορικό δρόμο και σε λίγο βγαίνουμε πάλι στον κύριο χωματόδρομο.
Πλησιάζοντας στον Κισσό
       Από εδώ και πέρα, ο δρόμος πάει ομαλά, έχοντας βαδίσει γενικά πάνω στην πορεία του παλιού μονοπατιού μέσα σε δάσος καστανιάς. Στον ορίζοντα βλέπουμε την επιβλητική κατάφυτη πλαγιά που κατεβαίνει από την κορυφή Δραμάλα. Περνούμε από την τοποθεσία Χελιδονόπετρα και, πλησιάζοντας στον Κισσό, έχουμε δεξιά μας το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Μπαίνοντας στο χωριό συναντούμε το κύριο καλντερίμι που έρχεται από τα Χάνια και το ακολουθούμε κατηφορίζοντας ως την πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που κτίστηκε το 1745. 
Αγία Μαρίνα Κισσού

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου