Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Κόττες-Τρίκερι-Φάρος-Αγία Κυριακή-Κόττες (κυκλική)

 

Προσκυνητάρι πάνω από τις Κόττες

Απόσταση: 13,5 χλμ.

Διάρκεια: 5 ώρες με στάσεις

Υψόμετρο: από 0 μ. (Αγία Κυριακή και Κόττες) έως 311 μ. (Τρίκερι, ναός Αγίας Τριάδας)

Συνολική ανάβαση/κατάβαση:  625 μ.

Σήμανση: στρογγυλά πινακιδάκια

Πόσιμο νερό στη διαδρομή  (εκτός οικισμών): όχι 

Αρχή/τέλος: παραλία Κόττες

Κατεβάστε ίχνος GPS: από το Wikiloc

    Aυτή είναι μια προτεινόμενη κυκλική διαδρομή στην περιοχή του Τρίκερι με αφετηρία και τερματισμό το λιμανάκι στις Κόττες. Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιηθεί είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ το καλοκαίρι τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω της έλλειψης σκιάς. 


    Από το μέσον περίπου της παραλίας στις Κόττες ανηφορίζει πλακόστρωτο. Ανηφορίζουμε για μία ώρα μέχρι την πλατεία του χωριού Τρίκερι, όπου μπορούμε να κάνουμε στάση για καφέ. Στη συνέχεια μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού περνάμε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο υψηλότερο σημείο του χωριού, όπου υπάρχει ο θρόνος του Ναπολέοντα, και μετά κατηφορίζουμε προς τη Βίγλα, ένα σημείο που προσφέρει καταπληκτική θέα. 

Θέα από τη Βίγλα

     Βαδίζουμε πλέον σε στενή άσφαλτο, μετά μπαίνουμε σε φαρδύτερη κατηφορίζοντας και παρακάτω στην απότομη αριστερή στροφή της ασφάλτου πάμε ευθεία  σε κατηφορικό χωματόδρομο και φθάνουμε στον φάρο στην τοποθεσία Καβούλια. Τη φροντίδα του έχει το Πολεμικό Ναυτικό και υπάρχει μόνιμος φαροφύλακας.

Ο Φάρος στα Καβούλια

    Από εκεί ακολουθούμε πολύ όμορφο παραλιακό μονοπάτι (με δυνατότητα ενδιάμεσης στάσης για μπάνιο στην παραλία Γεροπλίνα), που μας φέρνει στην Αγία Κυριακή περνώντας μέσα από το καρνάγιο που υπάρχει εκεί. 

Στο παραλιακό μονοπάτι προς Αγία Κυριακή

  

Αγία Κυριακή

     Από την Αγία Κυριακή ανηφορίζουμε το καλντερίμι για 45 λεπτά για να επιστρέψουμε στο χωριό Τρίκερι και μετά από τα ίδια πίσω στις Κόττες, όπου μπορούμε μετά το τέλος της πορείας να κάνουμε μπάνιο και να φάμε σε ταβέρνα. 

Κατεβαίνοντας προς Κόττες

    Αν τώρα η ιδέα μιας πεντάωρης πορείας μας φαίνεται πολύ κουραστική, μπορούμε να μικρύνουμε την κυκλική πορεία μας κατά 2 ώρες, αν παραλείψουμε τελείως τις Κόττες. Στην περίπτωση αυτή, συμφέρει να ξεκινήσουμε από την Αγία Κυριακή και να ανεβούμε από το καλντερίμι στην πλατεία του Τρίκερι και στην Αγία Τριάδα, μετά να κατεβούμε προς Βίγλα-Φάρο και τέλος από το παραλιακό μονοπάτι πίσω στην Αγία Κυριακή, όπου υπάρχουν ψαροταβέρνες για τα περαιτέρω. Ο συνολικός χρόνος για τη μεγάλη πορεία είναι περίπου 5 ώρες (ανάλογα με τις στάσεις) και για τη μικρότερη περίπου 3 ώρες.

Πλατεία Τρίκερι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου