Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Aγριά-Άγιος Λαυρέντιος-Χάνια

Ο Παγασητικός από το καλντερίμι

Απόσταση: 15 χλμ.
Διάρκεια: 6 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 4.40΄)
Υψόμετρο: από 8 μ. (Αγριά) σε 1430 μ. (Γολγοθάς) σε 1300 μ.(καταφύγιο ΕΟΣ)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (Άγιος Λαυρέντιος, Κρύα Βρύση)


  Kατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc      Η διαδρομή στο Everytrail   

         Αυτή είναι μια απαιτητική αλλά και χορταστική ανάβαση, υψομετρικής διαφοράς 1400 μέτρων, που μας φέρνει από το επίπεδο της θάλασσας στο χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων. Στο πρώτο μισό μέχρι τον Άγιο Λαυρέντιο βαδίζουμε κυρίως σε καλντερίμι και στο υπόλοιπο σε μονοπάτι σε δάσος καστανιάς και οξιάς.  Μπορούμε να επιστρέψουμε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από τα Χάνια στο Βόλο (www.ktelvolou.gr).
      Η αρχή είναι στο φανάρι στην έξοδο της Αγριάς προς Λεχώνια, μετά το ξενοδοχείο Valis. Στρίβουμε αριστερά, δίπλα στο ξενοδοχείο Barbara, και βαδίζουμε στον ασφαλτόδρομο (οδός Λάμπη). Στο τέρμα πάμε δεξιά σε στενό τσιμεντόδρομο και σε λίγο συναντούμε την οδό Αγίου Λαυρεντίου, όπου πάμε αριστερά  ανηφορίζοντας ελαφρά. Ακολουθούμε το δρόμο και μετά από 600 μέτρα περίπου (προσοχή), παρατηρώντας τα κόκκινα σημάδια, στρίβουμε δεξιά σε  στενό χωματόδρομο και βαδίζουμε έχοντας αριστερά μας περίφραξη και δεξιά μας ελαιώνα. Μετά από πενήντα μέτρα ακόμα, καθώς συναντάμε αβαθές ρεματάκι, πάμε αριστερά ανηφορικά στη γωνία της περίφραξης και σύντομα μπαίνουμε σε φαρδύ καθαρό καλντερίμι σε άριστη κατάσταση, το οποίο πορεύεται ανάμεσα σε δύο πεζούλες με ξερολιθιά.  Κατόπιν μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο που ακολουθούμε προς τα δεξιά (ανατολικά).
Η ρεματιά του Βρύχωνα
    Βαδίζουμε ανάμεσα σε ελαιοπερίβολα και τα λίγα σπίτια του συνοικισμού της Βροχιάς και συναντούμε την άσφαλτο που πάει προς Άγιο Λαυρέντιο πάνω σε κλειστή στροφή της, όπου υπάρχει και παρατημένη βρύση. Εκατό μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Εμείς βαδίζουμε ανηφορικά στην άσφαλτο και περνούμε τη ρεματιά του Βρύχωνα από το γεφύρι του Κανταρτζή, πλάι στο ομώνυμο ερειπωμένο ελαιοτριβείο. Μετά από λίγα μέτρα ακόμη στην άσφαλτο, βρίσκουμε στα αριστερά μας το καλντερίμι και το ακολουθούμε ανηφορίζοντας σταθερά σε ελαιώνα.
Ανηφορίζοντας το εντυπωσιακό καλντερίμι προς Άγιο Λαυρέντιο

       Συναντούμε αγροτικούς δρόμους και περνούμε δίπλα από ένα σπίτι. Για ένα διάστημα στην πορεία μας συνυπάρχουν πυκνά κόκκινα σημάδια από τον ορειβατικό μαραθώνιο που διοργανώνει στο Πήλιο ο Νίκος Μαγγίτσης. Παραπάνω όμως, περνώντας από τον οικισμό Σερβανάτες, το καλντερίμι διασχίζει τσιμεντόδρομο, όπου τα σημάδια του μαραθωνίου στρίβουν αριστερά. Προσοχή, εδώ εμείς πάμε ευθεία συνεχίζοντας στο καλντερίμι. Διασχίζουμε δύο φορές την άσφαλτο λοξά προς τα αριστερά και παραπάνω  το καλντερίμι μπαίνει σε αγροτικό δρόμο για τριακόσια μέτρα και κατόπιν συνεχίζει ανηφορικά δεξιά. Περνούμε μικρό ρέμα από πέτρινο γεφυράκι και αρχίζουμε να συναντούμε τα πρώτα σπίτια  του Αγίου Λαυρεντίου.  Σε διασταυρώσεις καλντεριμιών διαλέγουμε την πιο φαρδιά και ανηφορική και, αφού  διασχίσουμε την άσφαλτο στο τέρμα των λεωφορείων, φθάνουμε λίγο παραπάνω στην πλατεία του χωριού σε υψόμετρο 568 μέτρων. Μέχρις εδώ χρειαστήκαμε περίπου δυόμιση ώρες για 6,9 χιλιόμετρα διαδρομής (με τις στάσεις).
Πλατεία Αγίου Λαυρεντίου

     Μόλις αρχίσουμε να κατηφορίζουμε από την πλατεία προς τα πίσω, αμέσως αριστερά υπάρχει μνημειακή μαρμάρινη βρύση και δίπλα της ανηφορίζει καλντερίμι, το οποίο ακολουθούμε. Παραπάνω φθάνουμε σε άλλη βρύση χωρίς νερό, όπου τα κόκκινα σημάδια του μαραθωνίου στρίβουν αριστερά σε τσιμεντόδρομο (προσοχή). Εμείς όμως συνεχίζουμε στο ανηφορικό καλντερίμι από δεξιά, που αμέσως μας φέρνει στο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο έδωσε και το όνομά του στο χωριό. Είναι από τα παλαιότερα του Πηλίου και χτίστηκε το 1378 από τον αγιορείτη μοναχό Όσιο Λαυρέντιο, πάνω σε θεμέλια ακόμη παλαιότερου κτίσματος (ίσως των αρχών του 11ου αιώνος) βενεδικτίνων μοναχών από το Αμάλφι της Ιταλίας. Σήμερα είναι γυναικείο με τρεις μοναχές και γιορτάζει στις 10 Μαΐου.
Μονή Αγίου Λαυρεντίου

       Αφού επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι, συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε αριστερά από τον περίβολο, βγαίνουμε στον ασφαλτόδρομο στην επάνω πλευρά της μονής δίπλα στις κατασκηνώσεις και σε λίγα μέτρα φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου πάμε αριστερά. Λίγο παραπάνω, ο δρόμος κάνει απότομη δεξιά στροφή ανηφορίζοντας. Μπορούμε και να κόψουμε δρόμο από στενό μονοπάτι που περνά δίπλα από μια στέρνα και να ξαναβγούμε στον δρόμο από πάνω. Εδώ υπάρχει πινακίδα που δείχνει τη συνέχεια της διαδρομής προς Χάνια και ανηφορίζουμε μέσα σε καστανωτό. Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, συναντούμε αρκετές φορές τον χωματόδρομο ανηφορίζοντας και τον διασχίζουμε ή τον ακολουθούμε για λίγα μέτρα προς τα επάνω, μέχρι να ξαναβρούμε τη συνέχεια του μονοπατιού.
Θέα από το μονοπάτι προς τα ανατολικά, στο βάθος ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας

       Φθάνουμε σε εκκλησάκι που χτίστηκε στη μνήμη των τεσσάρων αεροπόρων  που σκοτώθηκαν το 2006, όταν δύο F-16 κατέπεσαν στο Γολγοθά. Εδώ διασχίζουμε για τελευταία φορά το δρόμο (ο οποίος συνεχίζει προς Χάνια) και πλέον μπαίνουμε σε δάσος οξιάς με γενική  κατεύθυνση ανατολική. Περνούμε από την πηγή της Κρύας Βρύσης και πιο πάνω φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου συναντούμε το μονοπάτι Χάνια-Σχιντζουράβλι. Εδώ πάμε αριστερά προς βορράν και ανηφορίζοντας για λίγο ακόμα, φθάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας, στο ξέφωτο του Γολγοθά σε υψόμετρο 1430 μέτρων.
Ανηφορίζοντας στο δάσος οξιάς

       Κατηφορίζοντας πλέον προς τα Χάνια, πάντοτε σε καθαρό σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα σε δάσος οξιάς, βρίσκουμε πιο πέρα διχάλα, όπου ο αριστερός κλάδος ανεβαίνει στην κορυφή Αγριόλευκες (1470 μ.) και από εκεί κατεβαίνει στο καταφύγιο, ενώ ο δεξιός την παρακάμπτει από τα ανατολικά, διασχίζει λοξά την πίστα του σκι και στη συνέχεια βαδίζουμε σε χωματόδρομο, που μας φέρνει και αυτός στο καταφύγιο του ΕΟΣ Βόλου. Από εδώ κατηφορίζοντας το δρόμο, φθάνουμε σε είκοσι λεπτά στον οικισμό των Χανίων με τα εστιατόρια και τους ξενώνες.
Θέα διασχίζοντας την πίστα Πανόραμα. Στο βάθος  η Ζαγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου