Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πλατανιάς-Λαύκος (κυκλική)


Απόσταση: 13,6 χλμ.
Διάρκεια: καθαρός χρόνος πορείας 4 ώρες, με τις στάσεις 5 ώρες
Υψόμετρο: από 0 μ. (Πλατανιάς) σε 385 μ. (μέγιστο)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (Άγιος Νικόλαος, πλατεία Λαύκου)


Kατεβάστε ίχνος GPS:    Η διαδρομή στο Wikiloc   Η διαδρομή στο Everytrail     

        Αυτή η κυκλική πορεία συνδυάζει τις δύο διαδρομές μεταξύ Λαύκου και Πλατανιά, την ανατολική που περνά από Άγιο Νικόλαο και τη δυτική που περνά από το νεκροταφείο και το ξωκλήσι του Αι Γιάννη στη σάρα. Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από τον Πλατανιά, για να έχουμε το κύριο ανηφορικό κομμάτι στην αρχή της πορείας, όντας ξεκούραστοι. Στην τουριστική παραλία του Πλατανιά, που εξυπηρετείται και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (www.ktelvolou.gr), όπως και στο Λαύκο βεβαίως, υπάρχουν εστιατόρια και ξενώνες που λειτουργούν όλο το χρόνο.            Ξεκινώντας από την παραλία του Πλατανιά, βαδίζουμε αρχικά μέσα στην φαρδιά κοίτη του Χαλορέματος. Στο γηπεδάκι μπάσκετ στρίβουμε αριστερά και βαδίζουμε σε χωματόδρομο που ανηφορίζει δυτικά, έχοντας αριστερά μας ένα μικρό ρέμα. Πιο πάνω φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου πάμε δεξιά παίρνοντας κατεύθυνση προς βορράν.
Θέα του Πλατανιά από το χωματόδρομο
          Λίγο παραπάνω, ο δρόμος κάνει ένα S και περνούμε δίπλα σε πέτρινο καλύβι. Λίγα μέτρα μετά το καλύβι πάμε λοξά δεξιά, σε μονοπάτι που μπαίνει μέσα σε ελαιώνα. Παρατηρώντας τα κόκκινα σημάδια, διασχίζουμε τον ελαιώνα, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σύντομα κατηφορίζουμε και περνούμε το ρέμα του Πόρου. Το μονοπάτι εμφανίζει τμήματα καλντεριμιού, ανηφορίζει με ελιγμούς και μετά μπαίνουμε λοξά σε χωματόδρομο, που ευθεία επάνω μας φέρνει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Νέου εξ Ανατολής. Στο γαλήνιο και σκιερό αυτό μέρος, που έχει και βρύση με νερό, θα κάνουμε οπωσδήποτε μια στάση.
Το εκκλησάκι Αγίου Νικολάου του Νέου εξ Ανατολής
        Συνεχίζοντας μετά το ξωκλήσι, περνούμε δίπλα από ένα σπίτι και μετά ο δρόμος κάνει φουρκέτα αριστερά. Το μονοπάτι συνεχίζει ευθεία μπροστά μέσα στον ελαιώνα (εδώ είναι ασαφές και μπορούμε εναλλακτικά να πάμε από το δρόμο), όμως ανηφορίζοντας λοξά προς τα αριστερά (βορειοδυτικά) ξαναβγαίνουμε στο δρόμο πάνω σε διασταύρωση, και συνεχίζουμε για λίγο προς την ίδια βορειοδυτική κατεύθυνση. Φθάνουμε σε νέα διασταύρωση, όπου ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει ανάμεσα στους δύο δρόμους. Αυτό το κομμάτι, όπως και άλλα τμήματα της διαδρομής, ήταν προηγουμένως κλεισμένο από βλάστηση και καθαρίστηκε το χειμώνα του 2011 χάρη στη δράση των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου και του Ορειβατικού συλλόγου Βόλου.
       Πιο πάνω ξαναβγαίνουμε στο δρόμο και μετά από εκατό μέτρα, προσέχοντας στα δεξιά για τα κόκκινα σημάδια, ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει. Περνάμε δίπλα από δεξαμενή νερού, που την αφήνουμε δεξιά μας, και μπαίνουμε στον ασφαλτόδρομο που έρχεται από την παραλία Μικρό. Αμέσως δεξιά μας φεύγει χωματόδρομος προς τη μονή Αγίου Σπυρίδωνος.
     Εδώ κανονικά το μονοπάτι συνέχιζε ευθεία βορειοδυτικά, στο αριστερό όριο του κτήματος που είναι μπροστά μας. Όμως επειδή είναι προς το παρόν ακαθάριστο, βαδίσαμε στο δρόμο κάνοντας μια ομαλή καμπύλη, παρακάμπτοντας γύρω-γύρω το κτήμα.  Πιο πέρα, εκεί όπου ο δρόμος κάνει αριστερή στροφή, πάμε ευθεία ανηφορίζοντας στο φαρδύ μονοπάτι. Σε λίγο ξανασυναντούμε το δρόμο και τον διασχίζουμε λοξά, συνεχίζοντας βορειοδυτικά σε στενό δρόμο-καλντερίμι. Εδώ είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας (385 μέτρα) και βλέπουμε μπροστά μας το χωριό του Λαύκου και τον Παγασητικό.
Πλησιάζοντας στο Λαύκο

     Το καλντερίμι βγαίνει στην άσφαλτο Λαύκου-Προμυρίου δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ, και ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι τη διασταύρωση. Εδώ πάμε ευθεία ανηφορικά σε πλακόστρωτο για λίγα μέτρα  και αμέσως δεξιά. Είμαστε ήδη μέσα στο χωριό του Λαύκου και ακολουθούμε το πλακόστρωτο δρομάκι που μας φέρνει στην πλατεία. Μέχρις εδώ χρειαστήκαμε περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο (καθαρός χρόνος πορείας 1.50΄) για 6,2 χιλιόμετρα διαδρομής.
     Αφού ξεκουραστούμε στην όμορφη πλατεία του Λαύκου (δίπλα στην εκκλησία υπάρχει το μουσείο έργων του πολύ αξιόλογου ζωγράφου Θανάση Φάμπα, που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη αν είναι ανοικτό), ακολουθούμε πάλι το κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι προς τα πίσω (προς το νότο). Σε διασταύρωση-διχάλα με πινακίδες παίρνουμε το δεξιό δρόμο. Πιο κάτω διασχίζουμε την άσφαλτο και συνεχίζουμε απέναντι, για να φθάσουμε στο νεκροταφείο του Λαύκου.
Όψη του Παγασητικού,  κατηφορίζοντας από το νεκροταφείο

      Δεξιά από το νεκροταφείο συνεχίζει χωματόδρομος, τον οποίο ακολουθούμε. Κατηφορίζουμε έχοντας υπέροχη θέα του Παγασητικού, με τη νησίδα του Αλατά σε πρώτο πλάνο. Αν προσέξουμε, θα διακρίνουμε και κάποια υπολείμματα καλντεριμιού μέσα στο δρόμο. Πιο κάτω, καθώς ο δρόμος κάνει ομαλή αριστερή στροφή, συνεχίζουμε ευθεία κάτω στο μονοπάτι-καλντερίμι, που μας φέρνει στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που έχει το προσωνύμιο ''στη σάρα'', από τις σαθρές πέτρες που βλέπουμε στην απέναντι πλαγιά. Κάτω από το ξωκλήσι συναντούμε και τη διαδρομή που έρχεται από Μηλίνα και Πηγές με χωματόδρομο (διαδρομή Μηλίνα-Πλατανιάς).
Ο Αι Γιάννης στη σάρα
      Αφού κάνουμε μια στάση για να απολαύσουμε την ομορφιά και ηρεμία του τοπίου, ακολουθούμε  το χωματόδρομο πλέον προς τα αριστερά (νοτιοανατολικά), αγνοούμε διασταύρωση που ανηφορίζει και σε λίγο φθάνουμε στην κοίτη του ρέματος που λέγεται Κουμάνη ρέμα ή Κουμανόρεμα (ενώ στο χάρτη αναφέρεται ως Αμμόρεμα), σε σημείο όπου συμβάλλει με ένα μικρότερο ρέμα από αριστερά.
Βαδίζοντας δίπλα στο Κουμανόρεμα

     Εδώ, ένας δρόμος διασχίζει το κυρίως ρέμα προς τα δεξιά (είναι η διαδρομή προς Χοντρή Άμμο). Ένας άλλος δρόμος, τον οποίον και ακολουθούμε, ανηφορίζει λοξά αριστερά. Σε λίγα μέτρα, καθώς ο δρόμος κάνει δεξιά στροφή, τον αφήνουμε και πάμε ευθεία, για να βρούμε αμέσως το καθαρισμένο μονοπάτι (καθαρίστηκε το χειμώνα του 2013), το οποίο πορεύεται ανάμεσα στο ρεματάκι που είναι λίγο αριστερότερα και στο δρόμο. Αρχικά έχουμε πλάι μας πεζούλα με ξερολιθιά. Ανηφορίζοντας ελαφρά, βρίσκουμε και λίγο καλντερίμι και παραπάνω μπαίνουμε ξανά λοξά στο δρόμο, που έρχεται από δεξιά μας και μπαίνει στην πορεία μας. (ενημέρωση 1/2019: το μονοπάτι είναι κλεισμένο από βλάστηση, οπότε μέχρι να ξανακαθαριστεί αναγκαστικά ακολουθούμε το δρόμο).
      Ανηφορίζουμε λοιπόν συνεχώς στο δρόμο και αφήνουμε πίσω μας τον ελαιώνα, περνούμε από λίγες καστανιές, και πιο πάνω έχουμε διασταύρωση, όπου πάμε αριστερά (ανατολικά) και μετά από πενήντα μέτρα φεύγουμε από το δρόμο λοξά προς τα δεξιά βλέποντας την πινακίδα και τα σημάδια. Εδώ  κατηφορίζουμε προς μια μικρή ρεματιά ακολουθώντας στενό μονοπάτι-γιδόστρατα.
Θέα από το μονοπάτι
         Το μονοπάτι, αφού περάσει το ρεματάκι, ανηφορίζει ομαλά στην απέναντι πλαγιά, κάνει μια κούρμπα και περνάει με τον ίδιο τρόπο δεύτερη μικρή ρεματιά. Ανηφορίζουμε πάλι ομαλά και στη ράχη συναντάμε στενό εγκαταλελειμμένο αγροτικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε ανηφορίζοντας ελαφρά. Περνούμε μια αλυσίδα και βγαίνουμε στην άσφαλτο που πάει προς την παραλία Μικρό, στην οποία βαδίζουμε για πενήντα μέτρα κατηφορίζοντας και, καθώς κάνει δεξιά στροφή, την αφήνουμε και πάμε ευθεία. Μπροστά μας έχουμε  πλάτωμα με χορτάρι και δύο τσιμεντένιες κολώνες που είναι δεξιότερα.
      Βαδίζουμε ευθεία στο πλάτωμα με κατεύθυνση ανατολική και αμέσως βρίσκουμε το μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια, που κατηφορίζει ομαλά. Λίγο παρακάτω, παρατηρώντας τα σημάδια, στρίβουμε δεξιά σε στενότερο μονοπάτι-γιδόστρατα (ευθεία πήγαινε προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Συκιά) και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε λοξά την πλαγιά προς μια αβαθή ρεματιά. Αφού τη διασχίσουμε, ανηφορίζουμε  και βγαίνουμε σε χωματόδρομο, που πορεύεται παράλληλα με τη ρεματιά. Εδώ υπάρχει διασταύρωση, όπου φεύγει προς τα πάνω άλλος στενότερος χωματόδρομος, τον οποίο ακολουθούμε, ανηφορίζοντας μέσα σε ελαιώνα. Σε νέα διασταύρωση παραπάνω πάμε ευθεία.
Κατηφορίζοντας με φόντο το Αιγαίο
        Φθάνοντας στη ράχη, έχουμε στα δεξιά μας εγκαταλελειμμένο νταμάρι και βλέπουμε μπροστά μας τώρα τη θάλασσα του Αιγαίου. Ο δρόμος κάνει στροφή δεξιά, αλλά εμείς συνεχίζουμε ευθεία στο σύνορο ενός κτήματος και σε είκοσι μέτρα βρίσκουμε αριστερά μας τη συνέχεια του μονοπατιού, που κατηφορίζει ανάμεσα σε χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Παρακάτω, ξανασυναντούμε το δρόμο πάνω σε  απότομη δεξιά στροφή και τον ακολουθούμε για εκατό μέτρα περίπου.
      Λίγο πριν φθάσουμε σε μικρό πλάτωμα που φαίνεται μπροστά μας, φεύγουμε αριστερά και αφήνουμε το δρόμο (προσοχή στα σημάδια) κατηφορίζοντας λίγο απότομα στην αρχή σε στενό μονοπάτι, που αμέσως μας βγάζει στο επάνω όριο ενός ελαιώνα. Εδώ κατηφορίζουμε μέσα στον ελαιώνα ελεύθερα με ζιγκ-ζαγκ (το μονοπάτι γίνεται ασαφές), έχοντας δεξιά μας τη βλάστηση-όριο με το διπλανό κτήμα.
Ο ελαιώνας πάνω από τον Πλατανιά

      Σύντομα βγαίνουμε στον ίδιο χωματόδρομο, στον οποίο βαδίζαμε στην αρχή της διαδρομής μας, φθάνουμε στη διασταύρωση όπου πάμε αριστερά και κατηφορίζουμε έχοντας δίπλα μας στα δεξιά το ρέμα. Ο δρόμος τελικά βγαίνει στην κοίτη του μεγάλου ρέματος (Χαλόρεμα), δίπλα στο γηπεδάκι μπάσκετ. Ακολουθώντας το ρέμα, δεν αργούμε να φθάσουμε στην όμορφη παραλία του Πλατανιά.
Πλατανιάς

     
 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου