Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Κανάλια (κυκλική)


Απόσταση: 15,4 χλμ.
Διάρκεια: 6 ώρες 15' (καθαρός χρόνος πορείας: 5 ώρες)
Υψόμετρο: από 100 μ. (Κανάλια) σε 695 μ. (μέγιστο)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι


 Κατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc   H διαδρομή στο Everytrail   

        Σε αυτήν την κυκλική διαδρομή με βάση το χωριό των Καναλίων, ανηφορίζουμε αρχικά προς βορράν στο μονοπάτι-καλντερίμι προς Κεραμίδι. Όταν συναντήσουμε την άσφαλτο, παίρνουμε κατεύθυνση ανατολική και βαδίζουμε σε μονοπάτι που μας συνδέει με την διαδρομή Κανάλια-Βένετο, την οποία και ακολουθούμε στη συνέχεια για να επιστρέψουμε πίσω στα Κανάλια. Η πιο κατάλληλη εποχή για την πορεία αυτή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ, καθώς βαδίζουμε κυρίως σε πετρώδες έδαφος με πουρνάρια και λιγοστή σκιά.

          Αρχίζοντας λοιπόν από την πλατεία των Καναλίων, υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Στην πρώτη, ανηφορίζουμε ευθεία δεξιά από την πλατεία σε δρόμο, ο οποίος στα τελευταία σπίτια του χωριού τερματίζει και συνεχίζει φαρδύ μονοπάτι, που μας φέρνει  στην υπόγεια δεξαμενή του υδραγωγείου του χωριού. Εκεί περνούμε από πρόχειρο άνοιγμα στο συρματόπλεγμα της περίφραξης, λίγο δεξιότερα από την κλειδωμένη πόρτα, και βρίσκουμε το μονοπάτι απέναντι από την αριστερή (δυτική) γωνία της περίφραξης.
Kανάλια

       Η άλλη εναλλακτική διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε εδώ, βαδίζει στο δρόμο αριστερά από την πλατεία, ξεκινώντας από το τέρμα των λεωφορείων. Σε διασταύρωση πάμε αριστερά και κινούμαστε ομαλά προς τα δυτικά μέσα στο χωριό για να έρθουμε στη βρύση Χατζηδήμη. Από εδώ θα περνούσαν οι αγωγιάτες με τα ζώα τους που  κατέβαιναν από το Κεραμίδι, για να συνεχίσουν προς το Βόλο. Η επιγραφή στη βρύση αναφέρει χρονολογία 1870.
Βρύση Χατζηδήμη
       Στη συνέχεια, ο δρόμος ανηφορίζει για λίγα μέτρα στην ίδια δυτική κατεύθυνση και κατόπιν πάμε δεξιά σε χορταριασμένο μονοπάτι και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε. Περνάμε δίπλα από ένα μαντρί που το αφήνουμε δεξιά μας και μπαίνουμε σε χωματόδρομο. Μετά από τη δεξιά στροφή που κάνει ο δρόμος λίγα μέτρα παραπάνω, παρατηρώντας τα κόκκινα σημάδια, τον αφήνουμε και βρίσκουμε το φαρδύ μονοπάτι, που ανηφορίζει προς βορράν και σε λίγο ενώνεται με το άλλο μονοπάτι που έρχεται από το υδραγωγείο από δεξιά.
Κανάλια και λίμνη Κάρλα

     Ανηφορίζοντας συνεχώς, περνάμε από μικρό προσκυνητάρι και αρχίζουμε να βρίσκουμε υπολείμματα καλντεριμιού, που ολοένα πληθαίνουν. Τελικά βγαίνουμε στην άσφαλτο. Εδώ απέναντι συνεχίζει το καλντερίμι προς Κεραμίδι, όμως εμείς βαδίζουμε στην άσφαλτο προς τα δεξιά και μετά από εκατό μέτρα φθάνουμε σε κλειστή αριστερή στροφή (φουρκέτα). Στο σημείο αυτό υπάρχει πινακίδα, ένα χτιστό παγκάκι και λίγα μέτρα λιθόστρωτου, που κατασκευάστηκαν με ένα πρόγραμμα ανάδειξης μονοπατιών του Βορείου Πηλίου το 2006. Η διαδρομή, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκείνο, ερχόταν από Άνω Κερασιά  και μετά ακολουθούσε την άσφαλτο, για να τερματίσει στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα Άνω Κανάλια.
Το λιθόστρωτο στη στροφή του δρόμου

       Βαδίζουμε λοιπόν στο λιθόστρωτο προς τα ανατολικά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, που μας βγάζει σε ξέφωτο με μαντρί και ένα πέτρινο καλύβι. Αγνοούμε κατηφορικό μονοπάτι δεξιά και συνεχίζουμε ισοϋψώς σε μονοπάτι από την επάνω (αριστερή) πλευρά του καλυβιού. Η διαδρομή μας περνά και από διάφορα άλλα ξέφωτα, όπου βόσκουν γελάδια. Κινούμαστε προς τα ανατολικά, ανάμεσα σε βλάστηση από ανεπτυγμένα πουρνάρια κυρίως, αλλά και μερικές εντυπωσιακές μεγάλες δρυς (βελανιδιές). Κοιτάζοντας προς τα κάτω, έχουμε θέα των Καναλίων και της λίμνης Κάρλας, ενώ μπροστά μας στο βάθος φαίνονται οι κατάφυτες κορυφές Πουριανός Σταυρός (1624 μ.) και Πλιασίδι (1547 μ.).
Στο βάθος ανατολικά ο Πουριανός Σταυρός

    Μετά από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πορείας με αυτές τις συνθήκες, αρχίζουμε πλέον να ανηφορίζουμε σταθερά σε πετρώδες έδαφος, ακολουθώντας πάντοτε τα κόκκινα σημάδια, για να φθάσουμε σε εγκαταλελειμμένο μαντρί σε υψόμετρο 695 μέτρων, το οποίο είναι και το υψηλότερο σημείο της διαδρομής. Συνεχίζουμε προς τα ανατολικά κατηφορίζοντας ελαφρά και φθάνουμε σε μεγάλο νερόλακκο (σουβάλα) δίπλα σε χωματόδρομο (λάκκα Μανώλη).
H σουβάλα στη διαδρομή Κανάλια-Βένετο

     Εδώ συναντούμε τη διαδρομή Κανάλια-Βένετο. Αν βαδίσουμε στο δρόμο προς τα αριστερά (ανατολικά) μπορούμε να συνεχίσουμε προς Βένετο ή και προς Άνω Κερασιά. Εμείς επιλέγουμε να πάμε κατηφορικά δεξιά (δυτικά). Παρακάτω, μέσα στο δρόμο διακρίνουμε τριάντα μέτρα καλντερίμι. Στη συνέχεια, το μονοπάτι πηγαίνει για ένα διάστημα λίγο αριστερότερα παράλληλα με το δρόμο, αλλά παρακάτω ξαναβγαίνει σε αυτόν. Κατεβαίνοντας, έχουμε εντυπωσιακή θέα της Κάρλας μπροστά μας.
Kατηφορίζοντας προς τα Κανάλια

       Σε λίγο φεύγουμε δεξιά από το δρόμο, βλέποντας την πινακίδα και τα σημάδια. Ξαναβγαίνουμε σε δρόμο που κατηφορίζει παράλληλα με το μονοπάτι, το οποίο πάει αρχικά δίπλα στο δρόμο δεξιά, μετά βγαίνει στο δρόμο και κατόπιν συνεχίζει στα αριστερά. Βγαίνουμε σε ξέφωτο (παλιό χωράφι), όπου τερματίζει και ο δρόμος, και συνεχίζουμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι, βρίσκοντας και τμήματα καλντεριμιού. Δεξιά μας έχουμε μεγάλη ρεματιά. Περνάμε από μαντρί και πιο κάτω  φθάνοντας σε ξέφωτο, μπαίνουμε σε δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε πλέον με κατεύθυνση δυτική. Αφήνουμε δεξιά μας νερόλακκο (σουβάλα) και το μετόχι Αγίου Νικολάου της μονής Φλαμουρίου.
     Τελικά, ο χωματόδρομος βγαίνει στην άσφαλτο Κάτω Κερασιάς-Καναλίων, δίπλα σε παλιά ασβεσταριά. Ακολουθούμε την άσφαλτο προς τα δεξιά για να επιστρέψουμε στην πλατεία των Καναλίων, που απέχει οκτακόσια μέτρα περίπου από το σημείο αυτό.
Mεγάλη βελανιδιά (δρυς) στην περιοχή ΛαμπίτσαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου