Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Πλατανιάς - Μονή Αγίου Σπυρίδωνος (κυκλική)

Η μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου
Απόσταση: 10,1 χλμ.
Διάρκεια: 3,5 ώρες με στάσεις
Υψόμετρο: από 0 μ. σε 363 μ.
Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 405 μ.
Σήμανση: στρόγγυλα πινακιδάκια, κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Άγιος Νικόλαος
Κατεβάστε ίχνος GPS:   από το Wikiloc   από το Everytrail

Powered by Wikiloc

            Αυτή είναι μια όμορφη κυκλική διαδρομή με επίκεντρο τον Πλατανιά. Aνηφορίζουμε από την παραλία ακολουθώντας αρχικά την ανατολική διαδρομή προς Λαύκο, μετά παίρνουμε το δρόμο για το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος και επιστρέφουμε από σύνδεση με το καλντερίμι Προμύρι-Πλατανιάς.
         Ξεκινώντας από την παραλία του Πλατανιά, βαδίζουμε αρχικά μέσα στην φαρδιά κοίτη του Χαλορέματος. Στο γηπεδάκι μπάσκετ στρίβουμε αριστερά και βαδίζουμε σε χωματόδρομο που ανηφορίζει προς τα δυτικά, έχοντας αριστερά μας ένα μικρό ρέμα. Πιο πάνω φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου πάμε δεξιά παίρνοντας κατεύθυνση προς βορράν. Λίγο παραπάνω, ο δρόμος κάνει ένα S και περνούμε δίπλα σε πέτρινο καλύβι. Λίγα μέτρα μετά το καλύβι πάμε λοξά δεξιά, σε μονοπάτι που μπαίνει μέσα σε ελαιώνα. Παρατηρώντας τα κόκκινα σημάδια, διασχίζουμε τον ελαιώνα, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σύντομα κατηφορίζουμε και περνούμε το ρέμα του Πόρου. Το μονοπάτι εμφανίζει τμήματα καλντεριμιού, ανηφορίζει με ελιγμούς και μετά μπαίνουμε σε χωματόδρομο, που ευθεία επάνω μας φέρνει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Νέου εξ Ανατολής. Στο γαλήνιο και σκιερό αυτό μέρος, που έχει και βρύση με νερό, θα κάνουμε οπωσδήποτε μια μικρή στάση.
Άγιος Νικόλαος ο Νέος εξ ανατολής (Λαύκου)
         Συνεχίζοντας μετά το ξωκλήσι, περνούμε δίπλα από ένα σπίτι και μετά ο δρόμος κάνει φουρκέτα αριστερά. Το μονοπάτι συνεχίζει ευθεία μπροστά μέσα στον ελαιώνα (εδώ είναι ασαφές και προτιμούμε να πάμε από το δρόμο).  Φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει ανάμεσα στους δύο δρόμους. Αυτό το κομμάτι, όπως και άλλα τμήματα της διαδρομής, ήταν προηγουμένως κλεισμένο από βλάστηση και καθαρίστηκε το χειμώνα του 2011 χάρη στη δράση των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου και του Ορειβατικού συλλόγου Βόλου.
       Πιο πάνω ξαναβγαίνουμε στο δρόμο και μετά από εκατό μέτρα, προσέχοντας στα δεξιά για τα κόκκινα σημάδια, ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει. Περνάμε δίπλα από δεξαμενή νερού, που την αφήνουμε δεξιά μας, και μπαίνουμε στην άσφαλτο που έρχεται από την παραλία Μικρό. Δεξιά μας φεύγει πρώτα ένας στενός αγροτικός δρόμος και αμέσως μετά ένας φαρδύς κατηφορικός χωματόδρομος προς τη μονή Αγίου Σπυρίδωνος, τον οποίο και ακολουθούμε. Mετά από εκατό μέτρα περίπου βρίσκουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, το οποίο κατεβαίνει σε μια κατάφυτη ρεματιά. 
Τελικά βγαίνουμε σε χωματόδρομο, όπου πάμε ανηφορικά για λίγα μέτρα και σύντομα φτάνουμε στο μοναστήρι, που ανήκει στο Προμύρι. Κάηκε ολοσχερώς στην επανάσταση του 1821 και ξαναχτίστηκε το 1834. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο. Είναι ανοικτό τις ώρες 8-12 και το απόγευμα από τις 16.00 μέχρι τη δύση του ηλίου, καθημερινά εκτός Παρασκευής. 
Μονή Αγίου Σπυρίδωνος

      Από το μοναστήρι δεν συνεχίζουμε στον κύριο δρόμο, αλλά παίρνουμε το στενό χωματόδρομο που κατηφορίζει δίπλα από την είσοδο. Ακολουθούμε ευθεία την περίφραξη και παρακάτω βρίσκουμε ωραίο μονοπάτι με στοιχεία καλντεριμιού, που κατηφορίζει και μας φέρνει να περάσουμε μια κατάφυτη ρεματιά. Ανηφορίζουμε στην απέναντι όχθη και μετά βαδίζουμε σε ομαλό μονοπάτι που μετά γίνεται αγροτικός δρόμος και περνάμε δίπλα από ένα καλύβι.  Κατηφορίζοντας συνεχώς, στην πρώτη και δεύτερη διασταύρωση δρόμων πάμε δεξιά και στην τρίτη αριστερά, ακολουθώντας τη σήμανση με τα στρόγγυλα πινακιδάκια. Τελικά συναντούμε το καλντερίμι που πηγαίνει από το Προμύρι στον Πλατανιά και το ακολουθούμε προς τα κάτω. Είναι καθαρό και καλά σηματοδοτημένο, όπως ολόκληρη η διαδρομή.  Βγαίνουμε για λίγο σε χωματόδρομο και το ξαναβρίσκουμε στα αριστερά. 
Το καλντερίμι Προμύρι-Πλατανιάς
      Το καλντερίμι τερματίζει πιο κάτω σε υδραγωγείο, σε σημείο όπου ενώνονται δύο ρέματα. Εδώ βαδίζουμε για λίγα μέτρα σε ανηφορικό δρόμο, έχοντας δεξιά μας την περίφραξη ενός σπιτιού. Στην επάνω γωνία της περίφραξης ξαναβρίσκουμε λίγο καλντερίμι, που κατηφορίζει και κατόπιν σταματά οριστικά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι πλάι σε μια πεζούλα με ξερολιθιά. Περνούμε στην δεξιά πλευρά του ρέματος και συνεχίζουμε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα.  Εδώ το μονοπάτι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο ακολουθούμε γενικά την πορεία του ρέματος προς τη θάλασσα (προς νότον),  βοηθούμενοι από τα πινακιδάκια και τα κόκκινα σημάδια. Παρακάτω περνούμε στην αριστερή πλευρά του ρέματος και βαδίζουμε σε χωματόδρομο. Λίγο πιο πέρα φθάνουμε αμέσως δίπλα στο ρέμα (προσοχή). Ευθεία μπροστά από το σημείο που βρισκόμαστε υπάρχει ιδιωτικό κτήμα. Ο δρόμος εδώ στρίβει αριστερά ανηφορίζοντας και συναντά αμέσως την  άσφαλτο, στο σημείο όπου υπάρχει πινακίδα ''Καλωσήρθατε στον Πλατανιά-Καλό Ταξίδι'' (δεν ακολουθούμε αυτή τη διαδρομή).
Bαδίζοντας μέσα στο Χαλόρεμα

      Εδώ μπαίνουμε και βαδίζουμε  μέσα στην κοίτη του ρέματος στα δεξιά μας και θα το ακολουθήσουμε ομαλά στο εξής, για να φθάσουμε τελικά μετά από επτακόσια μέτρα περίπου, πίσω στην όμορφη παραλία του Πλατανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου