Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μικρή διάσχιση Τισαίου (δυτικό μέρος): Παναγία- κορυφή Τσιτσουράβα 424 μ.-Τρίκερι-Αγία Κυριακή

 

Απέραντο γαλάζιο

Απόσταση: 9,4 χλμ.

Χρόνος: 6 ώρες (με στάσεις)

Υψόμετρο: από 15 μ. (Παναγία) σε 424 μ. (κορυφή Τσιτσουράβα) σε 0 μ. (Αγία Κυριακή)

Συνολική ανάβαση: 629 μ. Συνολική κατάβαση: 641 μ.

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, ορειβατικοί κούκοι

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι

Αρχή: ναός Παναγίας (πινακίδα στην άσφαλτο)

Τέλος: Αγία Κυριακή (λιμάνι)

Τελευταίος έλεγχος: Δεκέμβριος 2022

Κατεβάστε αρχείο GPS (.gpx): από το Wikiloc  

LINK TO THE ENGLISH PAGE

Powered by Wikiloc

          Aυτό είναι το δυτικό κομμάτι της μικρής διάσχισης του Τισαίου. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι της Παναγίας δίπλα στην άσφαλτο, ανηφορίζουμε προς τη λάκκα Καρατάσου και στη συνέχεια, κινούμενοι στην κορυφογραμμή προς τα δυτικά, φθάνουμε στο χωριό Τρίκερι, απ` όπου τελικά κατηφορίζουμε για να τερματίσουμε στην Αγία Κυριακή. Η διαδρομή έχει σημεία που προσφέρουν εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο αλλά και τον Παγασητικό. 


        Από την Παναγία μέχρι τη λάκκα Καρατάσου βαδίζουμε σε μικτή μεσογειακή βλάστηση που προσφέρει αρκετή σκιά, όμως στη συνέχεια κυριαρχούν τα πουρνάρια σε πετρώδες έδαφος, όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο Τισαίο. Αυτό κάνει τη βάδιση πιο κουραστική και ταυτοχρόνως απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς οι πέτρες γλιστράν ύπουλα  αν είναι βρεγμένες από την πρωινή υγρασία. Τα δε πουρνάρια έχουν την τάση να  φουντώνουν, δυσκολεύοντας το πέρασμα. Η διαδρομή πάντως προβλέπεται να καθαριστεί και να σηματοδοτηθεί εντός του 2023, μαζί με άλλες, με χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader. 

Σημείωση: η νέα καταγραφή της διαδρομής κοντά στην κορυφή Τσιτσουράβα 424 μ. είναι σωστότερη, ευκολότερη και έχει πολύ καλύτερη θέα σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή που απεικονίζουν οι μέχρι τώρα χάρτες.

         Κινούμενοι στο δρόμο από Μηλίνα προς Τρίκερι, αφού περάσουμε το ιχθυοτροφείο, βλέπουμε δίπλα στο δρόμο την πινακίδα ''Ιερός ναός Παναγίας''.  Το εκκλησάκι βρίσκεται λίγο χαμηλότερα κοντά στη θάλασσα και δεν φαίνεται από την άσφαλτο. Δίπλα στο δρόμο υπάρχει και μια μαρμάρινη πεσμένη αναμνηστική πλάκα που αναφέρεται στις μάχες που έδωσαν εδώ οι επαναστατημένοι Έλληνες, με αρχηγό τον Καρατάσο, με το στρατό των Τούρκων υπό τον Κιουταχή το 1823.


Στο μονοπάτι από την Παναγία

      Απέναντι απο την πινακίδα, από την επάνω μεριά του δρόμου ξεκινά το μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια και ανηφορίζει μέσα σε δάσος μακίας βλάστησης. Περνούμε ένα πρώτο μικρό ανηφορικό ξέφωτο και σε λίγο βγαίνουμε σε μεγάλο μακρόστενο ξέφωτο, τη λάκκα Καρατάσου. Βαδίζοντας κατά μήκος του, στο μέσον περίπου, όπου υπάρχει και κούκος, φεύγει αριστερά το μονοπάτι που πηγαίνει προς την κορυφή Εύζωνο (644 μ). 

Το Τρίκερι από μακριά

            Εμείς δεν ακολουθούμε αυτό, αλλά πάμε ευθεία δυτικά και από την επάνω άκρη της λάκκας συνεχίζει μονοπάτι που έχει κόκκινα σημάδια, με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Περνούμε και από άλλα ξέφωτα και, πιο πέρα, φθάνουμε σε μικρό πετρώδες πλάτωμα, Αν σταθούμε στην άκρη του γκρεμού που είναι αριστερά μας, θα έχουμε θαυμάσια θέα προς το Αιγαίο.


         Από εδώ και πέρα το μονοπάτι γίνεται ασαφές καθώς ανηφορίζουμε σε πετρώδες έδαφος. Βαδίζουμε κοντά στην κόψη του γκρεμού που έχουμε αριστερά μας με κατεύθυνση προς το κολονάκι της κορυφής Τσιτσουράβα (424 μ.) και τον ανεμολογικό ιστό που είναι δίπλα του.     

 Μετά την κορυφή συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, αφήνοντας αριστερά μας έναν κούκο. Βρίσκοντας πέρασμα ανάμεσα στα πουρνάρια κατηφορίζουμε και φθάνουμε σε μικρή λάκκα στα ριζά του λόφου που είναι μπροστά μας.  Από τη λάκκα, κινούμενοι προς τα δυτικά, ανηφορίζουμε σε  μονοπάτι-γιδόστρατα, περνούμε από άλλη μικρή λάκκα και ανεβαίνουμε στην κορυφή του επόμενου υψώματος. 


         Στην ίδια κατεύθυνση, μετά από λίγο το μονοπάτι μας φέρνει σε άλλο ύψωμα (Κάστρο, 281 μ.), όπου συναντούμε τείχος που εκτείνεται για αρκετό διάστημα στην κορυφογραμμή και βαδίζουμε δίπλα του. Αυτό κατασκευάστηκε την εποχή των μαχών με το στρατό του Κιουταχή το 1823 (περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο του Κώστα Λιάπη ''Τα Παλιόκαστρα του Πηλίου'', Βόλος 2010).

Το τείχος στο Κάστρο

       Συνεχίζοντας στην ίδια δυτική κατεύθυνση, περνάμε δίπλα από άλλη κεραία και πιο κάτω βγαίνουμε σε χωματόδρομο, ο οποίος σε λίγα μέτρα βγαίνει στο διάσελο Διακόπι, όπου συναντούμε την άσφαλτο που πάει αριστερά προς Αγία Κυριακή.

Αγία Κυριακή

    Εδώ στο Διακόπι έχομε δύο επιλογές: ή θα βαδίσουμε για μισή ώρα κατηφορικά στην άσφαλτο για να πάμε στην Αγία Κυριακή, ή θα ανηφορίσουμε ευθεία στον χωματόδρομο, ο οποίος θα μας βγάλει στο κοιμητήριο του Τρίκερι και μετά ως πλακόστρωτο στην πλατεία του χωριού.

Πλατεία Τρίκερι

        Από εκεί θα κατηφορίσουμε σε ωραίο καλντερίμι προς την Αγία Κυριακή. Γι αυτή τη δεύτερη επιλογή, που ακολουθήσαμε εδώ, ο χρόνος από το Διακόπι ως την Αγία Κυριακή είναι μία ώρα και ένα τέταρτο. Στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής λειτουργεί εστιατόριο-καφέ όλον τον χρόνο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου