Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μηλιές-Νεοχώρι


Το καλντερίμι προς Παυλάκια
Απόσταση: 11,4 χλμ.
Διάρκεια: 4 ώρες με στάσεις (καθαρός χρόνος πορείας 3,5 ώρες)
Υψόμετρο: από 380 μ. (Μηλιές) σε 460 μ. (Νεοχώρι)
Συνολική ανάβαση: 509 μ.  Συνολική κατάβαση: 428 μ.
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, στρόγγυλα πινακιδάκια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Παναγία Τουρκογιάννη

         
           Το πρώτο μισό της πορείας αυτής γίνεται σε ωραίο καλντερίμι και το δεύτερο μισό σε αγροτικό δρόμο, με τμήματα μονοπατιού. Περνούμε από τα δύο παλιά μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Τουρκογιάννη, από τα οποία σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό. Επίσης είμαστε κοντά στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Παναγιώτικου στο Πλατανόρεμα.
        Στο Νεοχώρι, όπως και στις Μηλιές, υπάρχει ανοικτή ταβέρνα για φαγητό όλο το χρόνο. Από το Νεοχώρι μπορεί κανείς να συνεχίσει περπατώντας προς Συκή και Νιάου (Αφέτες) (δείτε τις αντίστοιχες διαδρομές). Μπορούμε να πάμε στις Μηλιές και να επιστρέψουμε από Νεοχώρι στον Βόλο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (www.ktelvolou.gr)
        Το πρώτο τμήμα είναι το ίδιο όπως στη διαδρομή Μηλιές-Φράγμα Παναγιώτικο-Μπούφα . Ξεκινoύμε από την πλατεία των Μηλεών και ακολουθούμε την άσφαλτο κατηφορίζοντας. Εκατό μέτρα πιο κάτω, μόλις περάσουμε ένα πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω δεξιά μας, εκεί που η άσφαλτος κάνει ελαφρά στροφή δεξιά, πάμε λοξά αριστερά σε φαρδύ πλακόστρωτο που ανηφορίζει. Φτάνουμε σε διασταύρωση και παίρνουμε το δεξιό φαρδύ πλακόστρωτο, που σε λίγο αρχίζει να κατηφορίζει. Γίνεται καλντερίμι και μετά τσιμεντόδρομος και διασχίζουμε την άσφαλτο στην έξοδο του χωριού προς Τσαγκαράδα, δίπλα στο τελευταίο σπίτι του χωριού, σε σημείο όπου ο δρόμος κάνει αριστερή στροφή και υπάρχει καθρέπτης ελέγχου της κυκλοφορίας. 
Κατεβαίνοντας στη ρεματιά
          Κατηφορίζουμε πλέον σε ωραίο καλντερίμι, που συνεχίζει απέναντι προς μια κατάφυτη ρεματιά. Σε μια αριστερή στροφή που κάνει το καλντερίμι παρακάτω, έρχεται από δεξιά διακλάδωση που εξυπηρετούσε αυτούς που έρχονταν από το σταθμό του τρένου. Αυτή η διακλάδωση καταλήγει στην κύρια άσφαλτο Μηλεών-Βόλου, διακόσια μέτρα πιο κάτω από τη διασταύρωση που οδηγεί στο σταθμό του τρένου, πάνω σε μια απότομη δεξιά στροφή του δρόμου καθώς αυτός κατηφορίζει για Βόλο. 
Ρέμα στα Παυλάκια
        Το καλντερίμι μας, που διατηρείται καθαρό και σε καλή κατάσταση, περνάει τη ρεματιά (Κακόρεμα) και ανηφορίζει στην απέναντι πλαγιά, έχοντας στα δεξιά έναν ελαιώνα. Φθάνοντας επάνω στη ράχη, συναντάμε αγροτικό δρόμο και υπάρχει διακλάδωση του καλντεριμιού. Ο δεξιός κλάδος συνεχίζει προς το χωριό Νιάου (Αφέτες), ακολουθώντας για ένα διάστημα το δρόμο.
Εσωτερικό Αγίου Νικολάου (ο νάρθηκας)
        Εμείς εδώ διασχίζουμε τον αγροτικό δρόμο και συνεχίζουμε ευθεία στο καλντερίμι κατηφορίζοντας ελαφρά. Πιο πέρα βγαίνουμε σε άλλον αγροτικό δρόμο, ο οποίος εκατό μέτρα πιο κάτω τερματίζει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απομεινάρι από το μοναστήρι που υπήρχε παλαιότερα εδώ. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να δούμε τις αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, αφού οι πόρτες του παραμένουν κλειδωμένες.  
Ο Άγιος Νικόλαος στα Παυλάκια

      Γυρίζοντας τώρα  από την εκκλησία, βρίσκουμε εύκολα τη συνέχεια του καλντεριμιού στην άλλη πλευρά του δρόμου. Αυτό το κομμάτι ήταν προηγουμένως εντελώς κλεισμένο για είκοσι μέτρα από βλάστηση και έπρεπε να κάνουμε μια παράκαμψη, αλλά μετά τον πρόσφατο καθαρισμό με πρόγραμμα του Δήμου (τέλη 2015) είναι πλέον καθαρό και το ακολουθούμε προς τα ανατολικά. Προσπερνούμε εγκαταλελειμμένα κτήματα, ένα παλιό καλύβι και περνάμε δύο μικρές ρεματιές. Το καλντερίμι τελειώνει οριστικά καθώς βγαίνει σε αγροτικό δρόμο, στον οποίο βαδίζουμε ανηφορίζοντας. Η ευρύτερη περιοχή όπου βαδίζουμε λέγεται Παυλάκια.
    
          Παραπάνω, βγαίνουμε στον χωματόδρομο που έρχεται από τον οικισμό Σταυροδρόμι. Πάμε αριστερά (ανατολικά) και μετά από εκατό μέτρα δεξιά (νοτιοανατολικά) σε στενό χωματόδρομο, που μας βγάζει σε πλάτωμα, όπου υπάρχει ένα αλώνι και μια σειρά από κυπαρίσσια στα δεξιά. Αμέσως μετά το αλώνι, πάμε αριστερά και βρίσκουμε καθαρό μονοπάτι που κατηφορίζει προς τα ανατολικά. Περνάμε μικρή ρεματιά, αφήνουμε γκρεμισμένο καλύβι δεξιά μας και μετά σε διχάλα μονοπατιών πάμε δεξιά. Κινούμαστε σε περιοχή που κάηκε από πυρκαγιά, αλλά έχει κιόλας πρασινίσει ξανά. Περνούμε και άλλο ρέμα, ανεβαίνουμε στην πλαγιά και μετά συναντούμε χωματόδρομο, τον οποίον ακολουθούμε κατηφορίζοντας. Προς τα κάτω βλέπουμε το φράγμα Παναγιώτικο και την λίμνη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Πλατανόρεμα, μια όμορφη και γαλήνια εικόνα.   
H λίμνη-βιότοπος στο Πλατανόρεμα
        Λίγο παρακάτω έχουμε διασταύρωση δρόμων, όπου πάμε αριστερά. Βαδίζουμε πάνω από τη λίμνη προς τα ανατολικά. Μετά από πορεία δύο χιλιομέτρων (μισής ώρας) περίπου, συναντούμε διασταύρωση έχοντας ένα κτήμα αριστερά μας. Εδώ παίρνουμε τον δρόμο που κατηφορίζει δεξιά και αμέσως φθάνουμε στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας Τουρκογιάννη, από το οποίο διατηρείται ανακαινισμένο μόνο το καθολικό. Η εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται στο Νεοχώρι και μεταφέρεται εδώ την ημέρα της γιορτής της.  
Παναγία Τουρκογιάννη
   Συνεχίζουμε στο δρόμο, που κατηφορίζει προς ένα ρέμα. Παλαιότερα δυο σειρές από κυπαρίσσια όριζαν το μονοπάτι-είσοδο του μοναστηριού, αλλά τώρα έχουν καεί και χαθεί. Φθάνουμε σε αντλιοστάσιο, όπου πάμε αριστερά και βαδίζουμε για λίγο σε μονοπάτι παράλληλα με το ρέμα, κατόπιν το περνούμε και ανηφορίζουμε στην άλλη όχθη σε χωμάτινο φαρδύ μονοπάτι με κατεύθυνση ευθεία νοτιοανατολικά. Αυτό καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε πρόσφατα (Ιανουάριος 2015) από το σύλλογο Φίλων των Καλντεριμιών και τον Ορειβατικό Βόλου.
Tο μονοπάτι κοντά στην Παναγία Τουρκογιάννη
             Τελικά βγαίνουμε σε αγροτικό δρόμο, που ακολουθούμε ανηφορίζοντας λίγο ακόμα και σύντομα βλέπουμε μπροστά μας το Νεοχώρι. Μπαίνουμε στην κύρια άσφαλτο πάνω σε στροφή που κάνει και περνούμε ένα γεφυράκι μπαίνοντας στο χωριό. Αμέσως μετά το γεφύρι αφήνουμε την άσφαλτο και παίρνουμε ανηφορικό τσιμεντόδρομο αριστερά. Στις διασταυρώσεις ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια και πιο πέρα ο δρόμος γίνεται καλντερίμι, που μας βγάζει στη βορειοδυτική άκρη της πλατείας, δίπλα στην παλιά βρύση.   
Πλατεία Νεοχωρίου
 
         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου