Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Χάνια -Προφήτης Ηλίας-Καταρράκτης Πλακωτούρας (κυκλική)

 


Απόσταση: 7,3 χλμ.

Χρόνος: 4 ώρες με τις στάσεις, καθαρός χρόνος πορείας 3.10'

Υψόμετρο: από 1200 μ. (μέγιστο) έως 754 μ. (ελάχιστο)

Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 437 μ. 

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, κίτρινα πινακιδάκια

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι

Αρχή/τέλος: Πρώτο πάρκινγκ Χιονοδρομικού κέντρου Χανίων

Τελευταίος έλεγχος: Σεπτέμβριος 2022

Κατεβάστε ίχνος GPS: από το Wikiloc

Powered by Wikiloc

LINK TO ENGLISH PAGE

        Aυτή η πορεία χρησιμοποιεί δύο καινούρια μονοπάτια, που δίνουν τη δυνατότητα να είναι κυκλική. Το ένα συνδέει τον καταρράκτη της  Πλακωτούρας με τον κύριο δρόμο, στο ύψος του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στον δημοφιλή καταρράκτη. Το άλλο εξυπηρετούσε παλιότερα  όσους πήγαιναν  με τα ζώα από Ζαγορά ή Μακρυρράχη  προς τον Αγιο Λαυρέντιο, οι οποίοι έτσι έκοβαν δρόμο και έβγαιναν πιο σύντομα στο Σταυρό, το σημερινό 1ο πάρκινγκ, για να συνεχίσουν προς τον Άγιο Λαυρέντιο.


        Ξεκινούμε λοιπόν από την κάτω αριστερή άκρη του πρώτου πάρκινγκ του Χιονοδρομικού κέντρου, Βαδίζουμε σε κατηφορικό μονοπάτι με κόκκινα  σημάδια, το οποίο λίγο μετά εμφανίζει τριάντα μέτρα καλντερίμι. 

Κατεβαίνοντας από το 1ο πάρκινγκ

        Αριστερά μας (προσοχή) φεύγει άλλο μονοπάτι με κόκκινα σημάδια σε λευκό φόντο, που ανήκει σε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος (UTP). Το δικό μας καλντερίμι-μονοπάτι με τα σκέτα κόκκινα σημάδια κατηφορίζει, περνά δύο ρέματα και τελικά βγαίνει στον κύριο δρόμο, τον οποίο διασχίζουμε και συνεχίζουμε ανηφορικά από την άλλη όχθη. Σε λίγο συναντούμε το καλντερίμι Ζαγορά-Χάνια, σε σημείο όπου υπάρχει βανδαλισμένος μεταλλικός στύλος. Το καλντερίμι διατηρείται σε καλή κατάσταση και κατηφορίζει ομαλά μέσα στο ωραίο δάσος οξιάς. 

Το καλντερίμι που πήγαινε στη Ζαγορά και τη Μακρυρράχη

             Διασχίζουμε την άσφαλτο διαδοχικά 9 φορές, πάντα προς τα αριστερά,  και τη δέκατη φθάνουμε στο μακρυρραχιώτικο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που είναι κατάλληλο μέρος για να κάνουμε μια στάση. 

Φθάνοντας στον Προφήτη Ηλία

         Συνεχίζουμε την πορεία μας ξαναγυρίζοντας στον κύριο δρόμο, όπου βαδίζουμε κατηφορικά (προς τα αριστερά). Πιο κάτω σε απότομη στροφή που κάνει ο δρόμος, τον αφήνουμε και πάμε ευθεία σε χωματόδρομο, ακολουθώντας τα σημάδια. Σε πρώτη διχάλα παίρνουμε τον αριστερό κλάδο και στη δεύτερη, όπου υπάρχει και στύλος, τον δεξιό. Λίγο πιο πέρα ο δρόμος τερματίζει και συνεχίζει κατηφορικό μονοπάτι, το οποίο σύντομα μας φέρνει στον καταρράκτη της Πλακωτούρας. Ενα μέρος μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με τρεχούμενα νερά όλον τον χρόνο από δύο ρέματα, τα οποία εδώ συγκλίνουν και το ένα σχηματίζει μικρή κολυμπήθρα, ενώ το άλλο πέφτει από ψηλό βράχο, δημιουργώντας έναν αέρινο καταρράκτη που δε χορταίνεις να τον βλέπεις.  Όμως η μαγεία του Πηλίου αγγίζει όλες τις αισθήσεις και δεν περιορίζεται στην όραση, ούτε περιγράφεται με λόγια.

Καταρράκτης Πλακωτούρας (Αρχές Σεπτεμβρίου)

        Φεύγοντας από την Πλακωτούρα, ακολουθούμε πλεον το γνωστό μονοπάτι των Καταρρακτών ανηφορικά και φθάνουμε στο καταφύγιο Κυνηγών στη θέση Νησάκι. 

Το καταφύγιο στο Νησάκι

         Συνεχίζοντας να ανηφορίζουμε έντονα μέσα σε δάσος με χαμηλές οξιές, βγαίνουμε τελικά στην άσφαλτο και λίγα μέτρα παρακάτω επιστρέφουμε στο 1ο πάρκινγκ, απ` όπου ξεκίνησε η πορεία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου