Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Aλογόπορος-Λάκκα Ανισβάλες-Θεριάκοντας (κυκλική)

Θεριάκοντας

Απόσταση:  6,9 χλμ.

Διάρκεια: 3-3,5 ώρες με στάσεις

Υψόμετρο: από 0 μ. (Αλογόπορος) έως 244 μ. (μέγιστο)

Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 265 μ.

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, στρογγυλά πινακιδάκια

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι

Αρχή/τέλος: παραλία Αλογόπορου

Τελευταίος έλεγχος: Σεπτέμβριος 2022

Κατεβάστε ίχνος GPS: από το Wikiloc 

                                                LINK TO ENGLISH PAGE

         

Powered by Wikiloc
      Με αυτήν την προτεινόμενη  διαδρομή με επίκεντρο την παραλία του Αλογόπορου, συνδυάζουμε τα μονοπάτια Τρίκερι-Αλογόπορος και Τρίκερι-Θεριάκοντας για να δημιουργήσουμε μια τρίωρη κυκλική διαδρομή. Συνιστάται να φορούμε μακριά παντελόνια, καθώς το μονοπάτι προς Θεριάκοντα στενεύει από τη βλάστηση, παραμένει όμως βατό (και όμορφο). 

        Ξεκινώντας από την παραλία του Αλογόπορου, βαδίζουμε αρχικά στην άσφαλτο. Λίγο πιο πάνω, η άσφαλτος κάνει δεξιά στροφή και εμείς συνεχίζουμε ευθεία μέσα σε ελαιώνα. Διασχίζουμε έναν χωματόδρομο (είναι ο ίδιος που πάει στον Θεριάκοντα) και ανηφορίζουμε συνεχώς σε σαφές μονοπάτι, που από κάποια σημεία του βλέπεις τη θάλασσα.  


    Φθάνουμε σε μικρό ξέφωτο όπου η ανηφόρα τελειώνει.  Η τοποθεσία εδώ λέγεται ''Βλάχη'', σύμφωνα με το Νίκο Χαρατσή. Εδώ παλιά υπήρχε μαντρί. Τώρα αρχίζουμε να κατηφορίζουμε στο μονοπάτι με κατεύθυνση νότια. Τελικά φθάνουμε σε μακρόστενη λάκκα με χορτάρι, που λέγεται ''Ανισβάλες'', σύμφωνα πάντα με τον Χαρατσή. Αν τη διασχίσουμε εγκάρσια, θα βρούμε στην άλλη πλευρά ανηφορικό μονοπάτι που πάει προς Τρίκερι. Δεν κάνουμε αυτό, αλλά στρίβουμε αριστερά κατηφορίζοντας στη λάκκα, και από το κάτω άκρο της  βρίσκουμε μονοπάτι στα δεξιά που κατηφορίζει ομαλά προς τα ανατολικά, περνά ένα μικρό ρεματάκι και, ανηφορίζοντας λίγο, συναντά στην άλλη μεριά μονοπάτι που κινείται παράλληλα με το ρέμα. Αυτό είναι το μονοπάτι που πάει στο Θεριάκοντα και το ακολουθούμε προς τα αριστερά (βόρεια). 

Στο μονοπάτι

 Η βλάστηση με πουρνάρια είναι σχετικά φουντωμένη, αλλά το μονοπάτι παραμένει βατό, περιμένοντας να αναληφθεί πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του. Πάντως για την ώρα (2022) συνιστούνται τα μακριά παντελόνια. 

Το καλύβι στον Θεριάκοντα

      Βαδίζοντας στο ωραίο μονοπάτι που διατηρείται ατόφιο, περνάμε δίπλα σε ένα καλύβι και έχουμε το ρέμα ακριβώς δίπλα μας στα αριστερά. Ακολουθούμε μια περίφραξη και τελικά βγαίνουμε στην βοτσαλωτή και ερημική παραλία του Θεριάκοντα. Εδώ δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη,  τίποτα δεν διαταράσσει την ηρεμία του τοπίου.

Ο Αλογόπορος από ψηλά

     Στην αριστερή άκρη της παραλίας αρχίζει δρόμος που ανηφορίζει περίπου παράλληλα με την ακτογραμμή. Τον ακολουθούμε και μετά από 700 μέτρα περίπου, προσέχοντας στα δεξιά μας, βρίσκουμε μονοπάτι που ακολουθεί  πιστά την ακτογραμμή και μας βγάζει στην ανατολική άκρη της παραλίας του Αλογόπορου. Εδώ λειτουργεί καφεστιατόριο με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από εδώ επίσης μπορεί κανείς να πάρει το θαλάσσιο ταξί για να περάσει απέναντι στο νησί Παλιό Τρίκερι, όπου υπάρχει το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δύο ταβέρνες.

Στο νησί Τρίκερι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου