Στην τεχνητή λίμνη του Παναγιώτικου |
Απόσταση: 12 χλμ.
Χρόνος: 5 ώρες με στάσεις
Υψόμετρο: από 173 μ. (ελαχιστο) έως 462 μ. (μέγιστο)
Συνολική ανάβαση: 454 μ. Συνολική κατάβαση: 540 μ.
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
Αρχή: πλατεία Μηλεών Τέλος: πλατεία Νεοχωρίου
Ελέγχθηκε: 27/11/ 2023
<Το πρώτο μισό αυτής της διαδρομής είναι το ίδιο με τη διαδρομή Μηλιές-Νεοχώρι. Φθάνοντας όμως κοντά στο φράγμα Παναγιώτικο και στην τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από αυτό, δεν παίρνουμε τον χωματόδρομο για την Παναγία Τουρκογιάννη, αλλά, κατεβαίνοντας λίγο πιο χαμηλά, βαδίζουμε στα ίχνη του μονοπατιού-καλντεριμιού που έπαιρναν οι Νεοχωρίτες για να πάνε στα Ζερβόχια και στη Μπούφα. Αυτό το μονοπάτι ερευνήθηκε και καθαρίστηκε από εθελοντές τον χειμώνα και την άνοιξη του 2023.
Ξεκινoύμε από την πλατεία των Μηλεών και ακολουθούμε την άσφαλτο κατηφορίζοντας. Εκατό μέτρα πιο κάτω, μόλις περάσουμε ένα πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω δεξιά μας, εκεί που η άσφαλτος κάνει ελαφρά στροφή δεξιά, πάμε λοξά αριστερά σε φαρδύ πλακόστρωτο που ανηφορίζει. Φτάνουμε σε διασταύρωση, όπου παίρνουμε το δεξιό φαρδύ πλακόστρωτο, που σε λίγο αρχίζει να κατηφορίζει, γίνεται καλντερίμι και μετά τσιμεντόδρομος και διασχίζουμε την άσφαλτο στην έξοδο του χωριού προς Τσαγκαράδα, δίπλα στο τελευταίο σπίτι του χωριού, σε σημείο όπου ο δρόμος κάνει αριστερή στροφή και υπάρχει καθρέπτης ελέγχου της κυκλοφορίας.
Ρέμα στα Παλάκια |
Κατηφορίζουμε πλέον σε ωραίο καλντερίμι, που συνεχίζει απέναντι προς μια κατάφυτη ρεματιά. Σε μια αριστερή στροφή που κάνει το καλντερίμι παρακάτω, έρχεται από δεξιά διακλάδωση που εξυπηρετούσε αυτούς που έρχονταν από το σταθμό του τρένου. Αυτή η διακλάδωση καταλήγει στην κύρια άσφαλτο Μηλεών-Βόλου, διακόσια μέτρα πιο κάτω από τη διασταύρωση που οδηγεί στο σταθμό του τρένου, πάνω σε μια απότομη δεξιά στροφή του δρόμου καθώς αυτός κατηφορίζει για Βόλο.
Το καλντερίμι μας, που διατηρείται καθαρό και σε καλή κατάσταση, περνάει τη ρεματιά (Κακόρεμα) και ανηφορίζει στην απέναντι πλαγιά, έχοντας στα δεξιά έναν ελαιώνα. Φθάνοντας επάνω στη ράχη, συναντάμε αγροτικό δρόμο και υπάρχει διακλάδωση του καλντεριμιού. Ο δεξιός κλάδος συνεχίζει προς το χωριό Νιάου (Αφέτες) , ακολουθώντας για ένα διάστημα το δρόμο.
Toιχογραφία στον Άγιο Νικόλαο (φωτογραφία Teo Gavardinas) |
Εμείς εδώ διασχίζουμε τον αγροτικό δρόμο και συνεχίζουμε ευθεία στο καλντερίμι κατηφορίζοντας ελαφρά. Πιο πέρα βγαίνουμε σε άλλον αγροτικό δρόμο, ο οποίος εκατό μέτρα πιο κάτω τερματίζει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απομεινάρι από το μοναστήρι που υπήρχε παλαιότερα εδώ. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να δούμε τις αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, αφού οι πόρτες του παραμένουν κλειδωμένες.
Πηγαίνοντας προς Άγιο Νικόλαο |
Γυρίζοντας τώρα από την εκκλησία, βρίσκουμε εύκολα τη συνέχεια του καλντεριμιού στην άλλη πλευρά του δρόμου. Αυτό το κομμάτι ήταν προηγουμένως εντελώς κλεισμένο για είκοσι μέτρα από βλάστηση και έπρεπε να κάνουμε μια παράκαμψη, αλλά μετά τον καθαρισμό με πρόγραμμα του Δήμου (τέλη 2015) είναι πλέον καθαρό και το ακολουθούμε προς τα ανατολικά. Προσπερνούμε εγκαταλελειμμένα κτήματα, ένα παλιό καλύβι και περνάμε δύο μικρές ρεματιές. Το καλντερίμι τελειώνει οριστικά καθώς βγαίνει σε αγροτικό δρόμο, στον οποίο βαδίζουμε ανηφορίζοντας. Η ευρύτερη περιοχή όπου βαδίζουμε λέγεται Παυλάκια.
Προς τα Παυλάκια |
Παραπάνω, βγαίνουμε στον χωματόδρομο που έρχεται από τον οικισμό Σταυροδρόμι. Πάμε αριστερά (ανατολικά) και μετά από εκατό μέτρα δεξιά (νοτιοανατολικά) σε στενό χωματόδρομο, που μας βγάζει σε πλάτωμα, όπου υπάρχει ένα αλώνι και μια σειρά από κυπαρίσσια στα δεξιά. Αμέσως μετά το αλώνι, πάμε αριστερά και βρίσκουμε καθαρό μονοπάτι που κατηφορίζει προς τα ανατολικά. Περνάμε μικρή ρεματιά, αφήνουμε γκρεμισμένο καλύβι δεξιά μας και μετά σε διχάλα μονοπατιών πάμε δεξιά. Κινούμαστε σε περιοχή που κάηκε από πυρκαγιά το 2006, αλλά έχει πρασινίσει ξανά. Περνούμε και άλλο ρέμα, ανεβαίνουμε στην πλαγιά και μετά συναντούμε χωματόδρομο, τον οποίον ακολουθούμε κατηφορίζοντας. Προς τα κάτω βλέπουμε το φράγμα Παναγιώτικο και την λίμνη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Πλατανόρεμα, μια όμορφη και γαλήνια εικόνα.
Η λιμνη-βιότοπος στο Παναγιώτικο |
Λίγο παρακάτω έχουμε διασταύρωση δρόμων με στύλο, όπου πάμε δεξιά. Προσοχή, αν πάμε αριστερά όπως δείχνει το βέλος στον στύλο θα βγούμε στο Νεοχώρι μέσω Παναγίας Τουρκογιάννη. Κατηφορίζοντας στο δρόμο και πλησιάζοντας κοντά στο φράγμα, στην επόμενη διασταύρωση πάμε αριστερά (προσοχή!) σε εγκαταλελειμμένο δρόμο, που κινείται λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη του νερού. Προσέχοντας αριστερά μας όπως βαδίζουμε, βλέπουμε σε λίγο το κόκκινο σημάδι που επισημαίνει την είσοδο του μονοπατιού. Βαδίζουμε πλέον στο καθαρισμένο μονοπάτι, που αρχικά ανηφορίζει και περνούμε πάνω από ένα ερειπωμένο καλύβι, βρίσκοντας κατά τόπους και κάποια τμήματα καλντεριμιού.
Μετά από αρκετό δρόμο, το μονοπάτι-καλντερίμι τελειώνει καθώς περνούμε ένα ρέμα, και συνεχίζουμε ανηφορίζοντας συνεχώς σε χωματόδρομο. Αποφεύγουμε διασταυρώσεις δρόμων προς τα δεξιά όπως ανηφορίζουμε. Παραπάνω, σε ευρεία δεξιά στροφή που κάνει ο δρόμος, φεύγει ευθεία το μονοπάτι, το οποίο σε λίγα μέτρα ενώνεται με αυτό της διαδρομής Μηλιές-Νεοχώρι, που έρχεται από Παναγία Τουρκογιάννη. Έτσι πλέον βαδίζουμε πάνω στη διαδρομή Μηλιές-Νεοχώρι. Το μονοπάτι παραπάνω βγαίνει σε χωματόδρομο, ο οποίος βγαίνει στην άσφαλτο, περνούμε το γεφυράκι και μετά ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια μέχρι την πλατεία του Νεοχωρίου.
Περπατήσαμε τη διαδρομή αυτή στις 11-11-2023. Στο μεγαλύτερο μέρος της δεν παρουσιάζει προβλήματα. Μόνο στα πρώτα μέτρα του μονοπατιού (αφήνοντας την άσφαλτο μετά τις Μηλιές) συναντάμε πολλά βάτα που εμποδίζουν τη διάβαση. Υποτυπωδώς ανοίξαμε μια δίοδο για να περάσουμε. Επίσης, στο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα από τη λίμνη στο Παναγιώτικο υπάρχει σ' ένα σημείο μεγάλο χάσμα, επειδή έχει υποχωρήσει το έδαφος και χρειάζεται να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να περάσουμε, με σχετική προσοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφή