Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Κάτω Γατζέα- Άγιοι Απόστολοι-Αγιος Γεώργιος-Αγία Τριάδα (κυκλική)

Θέα στον Παγασητικό

Απόσταση: 12,4 χλμ.

Xρόνος: 5,5 ώρες με τις στάσεις

Υψόμετρο: από 0 μ. (Κάτω Γατζέα) σε 698μ. (μέγιστο)

Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 704 μ.

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, μερικά πινακιδάκια

Πόσιμο  νερό στη διαδρομή:  Άγιος Γεώργιος, Αγία Τριάδα

 Αρχή/τέλος: παραλία Κάτω Γατζέας, λιμανάκι

Τελευταίος έλεγχος: Μάρτιος 2023

Κατεβάστε ίχνος GPS:  από το wikiloc

Powered by Wikiloc

    Η  πορεία μας ξεκινά από την παραλία της Κάτω Γατζέας, στο λιμανάκι. Ανηφορίζουμε περνώντας από το συγκρότημα Croma Villas και βγαίνουμε στην κύρια άσφαλτο στο ύψος του φαρμακείου. Τη διασχίζουμε και συνεχίζουμε απέναντι σε στενό ασφαλτόδρομο προς το αθλητικό κέντρο (γήπεδο), ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα. Δίπλα στο γήπεδο υπάρχει το κοιμητήριο της Γατζέας και περνούμε μπροστά του. Στη συνέχεια, καθώς ο κύριος δρόμος κάνει στροφή αριστερά, συνεχίζουμε ευθεία σε στενότερο δρόμο, ο οποίος λίγο παραπάνω εμφανίζει καλντερίμι. Διασχίζουμε την άσφαλτο που πάει για Αγία Τριάδα και ανηφορίζουμε έντονα σε τσιμεντόδρομο, ο οποίος έχει καλύψει το καλντερίμι. Λίγο παραπάνω όμως, το καλντερίμι αποκαλύπτεται δεξιά από το δρόμο, φαρδύ και καθαρό και το ακολουθούμε. Περνούμε τις γραμμές του τραίνου από το πέτρινο  γεφύρι του Κούντρια και συνεχίζουμε. Παραπάνω ενώνεται στα αριστερά μας  άλλο καλντερίμι που έρχεται από τον σταθμό του τραίνου της Άνω Γατζέας και από το γεφύρι που περνά εκεί τις γραμμές. 


    Το καλντερίμι μας τελειώνει καθώς βγαίνει στην άσφαλτο, αμέσως μετά την Αγία Τριάδα, στο ύψος του παλιού ελαιοτριβείου Κλημεντόπουλου που είναι δίπλα στο δρόμο. Βαδίζουμε στην άσφαλτο για πεντακόσια μέτρα, περνούμε το ρέμα και αμέσως μετά στη δεξιά πλευρά του δρόμου βρίσκουμε ανηφορικό μονοπάτι που μας φέρνει στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Από τα υπόλοιπα ερειπωμένα κτίρια που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παλιό μοναστηράκι, μετόχι της μονής Ταξιαρχών. 

Αγιοι Απόστολοι

     Από την επάνω πλευρά των ερειπίων ανηφορίζει φαρδύ μονοπάτι. Φθάνουμε σε μικρό πλάτωμα όπου πάμε λοξά δεξιά και κατεβαίνουμε ομαλά για να περάσουμε το ρέμα. Το μονοπάτι κατόπιν ανηφορίζει με ελιγμούς και φθάνουμε στο κάτω όριο ενός ελαιώνα. Ανεβαίνοντας συναντούμε πιο πάνω τον τσιμενταύλακα και το δυτικό καλντερίμι από Αγία Τριάδα προς Αγιο Γεώργιο. Στη διασταύρωση υπάρχει στύλος με πινακιδάκι. Συνεχίζουμε ευθεία επάνω προσέχοντας αριστερά μας για να δούμε τη συνέχεια του μονοπατιού. 


    Περνάμε ένα ρέμα και παραπάνω διασχίζουμε ένα χωματόδρομο. Το αυλάκι, όταν περάσαμε τον Μάρτιο, κατέβαζε αρκετό νερό που περνούσε και στο μονοπάτι, δημιουργώντας δυσκολία στη διάσχιση. Τελικά βγαίνουμε στην άσφαλτο, όπου βαδίζουμε  για 200 μέτρα και μετά, εκεί που κάνει αριστερή στροφή την αφήνουμε ευθεία και περνούμε πέτρινο γεφυράκι. Εδώ έχουμε ενωθεί με το κύριο καλντερίμι Ανω Γατζέα-Αγιος Γεώργιος. Το ακολουθούμε κανονικά, περνούμε διασταύρωση όπου δεξιά πάει προς Πινακάτες και προς ανατολικό καλντερίμι, διασχίζουμε την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε τσιμεντόδρομο και τελικά φθάνουμε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. 

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

         Στην επιστροφή τώρα, για να αποφύγουμε να βαδίσουμε στην άσφαλτο, ανηφορίζουμε το κεντρικό καλντερίμι από την πλατεία προς τον Άγιο Αθανάσιο, μια πολύ αξιόλογη εκκλησία. Εκεί στρίβουμε δεξιά και παίρνουμε τσιμεντόδρομο που μας φέρνει στην τοποθεσία ''Ράχη'' στην έξοδο του χωριού προς Πινακάτες, όπου υπαρχει σιδηρουργείο και πυροφυλάκιο. Διασχίζουμε λοξά την άσφαλτο (η θέα προς τα κάτω είναι μαγική) και συνεχίζουμε κατηφορίζοντας στο ανατολικό καλντερίμι προς την Αγία Τριάδα. 


 Το νερό του τσιμενταύλακα ρέει ορμητικό δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες. Βγαίνουμε στην πόρτα της περίφραξης ενός εξοχικού και παίρνουμε τον χωματόδρομο που κατηφορίζει, ο οποίος παρακάτω γίνεται καλντερίμι. Κινούμαστε για ένα διάστημα σε παρθένο, πολύ ομορφο σκηνικό μέσα σε δάσος. Παρακάτω το καλντερίμι κόβεται από δρόμο δύο φορές. Την τρίτη φορά τελειώνει και συνεχίζουμε σε κατηφορικό χωματόδρομο,  στον οποίο βαδίζουμε. Ο δρόμος μας φέρνει στο παλαιό ελαιοτριβείο Βαϊνά, απ` όπου ακολουθούμε προς τα κάτω το καλντερίμι για να κατεβούμε στην Αγία Τριάδα, στο πάρκινγκ με τη βρύση.

Ελαιοτριβείο Βαϊνά

    Από τη βρύση συνεχίζει καλντερίμι που διασχίζει λοξά την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε στενό τσιμεντόδρομο-καλντερίμι (υπάρχει πινακίδα προς οικία Κουβαρά). Ξαναβγαίνουμε στην άσφαλτο, όπου βαδίζουμε για τριακόσια μέτρα περίπου. Κατόπιν βρίσκουμε δεξιά τη συνέχεια του καλντεριμιού, κατεβαίνουμε και περνάμε και τις γραμμές του τραίνου. Κατηφορίζουμε σε τσιμεντόδρομο και σε λίγα μέτρα το καλντερίμι ξαναβρίσκεται στα δεξιά μας. Παρακάτω κατηφορίζει δίπλα σε ένα σπίτι.Τελικά το καλντερίμι χάνεται και κατηφορίζουμε σε τσιμεντόδρομο, ο οποίος βγαίνει στην κύρια άσφαλτο, λίγο πριν το βενζινάδικο. Για να αποφύγουμε να βαδίσουμε  στην άσφαλτο, περπαταμε μέσα σε ελαιώνα παράλληλα με το δρόμο (προς Βόλο) και συνεχίζουμε σε στενό δρόμο που μας βγάζει στον δρόμο προς το κοιμητήριο. Από εδώ ακολουθούμε προς τα πίσω τη διαδρομή που κάναμε στην αρχή της πορείας μας για να φθάσουμε τελικά στην παραλία.

Παραλία Κάτω Γατζέας (λιμανάκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου